image
Sursa foto: psrm.md

„Poartă consultări cu partidul lui Putin”; CUB solicită tragerea la răspundere a PSRM, după întâlnirea cu Rusia Unită

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) informează că va depune astăzi o sesizare în adresa Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze speciale, în temeiul art. 262, 274 din Codul de procedură penală, referitor la întrunirea PSRM cu „Rusia Unită” care-i face pe deputații socialiști pasibili de crima de trădare de patrie, susțin reprezentanții CUB.

Deputații PSRM s-au înâlnit la 3 aprilie, curent, cu „Edinaia Rossia”, partidul de guvernământ rus, care a promovat, susținut și autorizat toate crimele de război contra Ucrainei. Motivul pentru care aceste acțiuni sunt pasibile de sancțiuni sunt foarte clare, precizează CUB.

„Purtând consultări politice cu partidul lui Putin, pe numele căruia a fost emis un mandat internațional de arest, deputații PSRM au încuviințat războiul rus de agresiune contra Ucrainei, împărtășind în fapt atrocitățile comise în această invazie sângeroasă. Deputații PSRM au cerut susținere și sprijin din partea partidului, care a legiferat anexarea Crimeii și absorbirea așa ziselor Republici Populare Donețk și Luhansk, părți din teritoriul suveran al Ucrainei, iar în anul 2022, Edinaia Rossia a votat unanim pentru anexarea altor 4 regiuni ale Ucrainei (Donețk, Zaporijie, Herson și Luhansk) în componența Rusiei”, menționează reprezentanții Cualiției pentru Unitate și Bunăstare.

Reprezentanții partidului au mai precizat că sesizarea PG este necesară deoarece PSRM a purtat consultări politice cu cei care au cerut recunoașterea Transnistriei ca teritoriu al statului rus. Socialiștii au discutat inclusiv cu deputați ruși cu un discurs extrem de agresiv, printre care și Artyom Turov și Piotr Tolstoi, alți deputați incluși pe listele de sancțiuni internaționale. Astfel, Piotr Tolstoi, Vicepreședintele Dumei de Stat a declarat că „Ucraina trebuie făcută ruine și adusă la nivelul secolului XVII”, iar Artyom Turov a susținut repetat că „Transnistria este parte inalienabilă a statului rus”.

„Deputații PSRM au sfidat jurisdicția statelor care-au incriminat faptele celor 336 de deputați ruși, indezirabili pe teritoriul majorității covârșitoare a statelor lumii, și au afectat prestigiul Republicii Moldova, în raport cu statele care au emis sancțiuni pentru a opri războiul de agresiune rusesc”, mai spune CUB.

Potrivit formațiunii, consultările purtate cu „partidul războiului” din Rusia în mijlocul unui război de cotropire contra statului vecin, Ucraina, poate fi echivalat cu „trădarea de patrie” și indică asupra unei complicități cu forțele ostile RM, care complotează deschis în scopul destabilizării și dezmembrării sale teritoriale.

Prezența lor demonstrativă la Moscova sabotează declarațiile oficiale ale conducerii RM, care a condamnat războiul rus de agresiune, generând ambiguități asupra modului în care RM înțelege alinierea sa la regimul de sancțiuni internaționale.

În aceste condiții, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) informează că va depune astăzi o sesizare în adresa Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze speciale pe acest caz, în temeiul art. 262, 274 din Codul de procedură penală, care-I face pe deputații socialiști pasibili de crima de trădare de patrie art.337 din Codul Penal al RM.

Noutăţile partenerilor

comentarii: