image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Persoanele fără mască în public riscă amenzi de până la 5000 de lei; Care e sancțiunea pentru ieșitul din casă după 23:00

În pofida amenzilor împărțite de poliție pentru nerespectarea măsurilor sanitare, mulți cetățeni continuă să ignore restricțiile impuse de autorități. În perioada stării de urgență, unii se plimbă nestingherit fără măști, iar alții sfidează perioada de carantină.

Mărimea amenzilor variază în funcție de abatere. De exemplu, persoanele fizice care nu poartă mască în locurile publice riscă amenzi de la 2 la 5 mii de lei.

De la 10 până la 35 de mii de lei constituie amenzile pentru persoanele juridice care au încălcat somația purtării măștilor. În acest caz este vorba de proprietarii centrelor comerciale, magazine și localuri de agrement.

„Persoana fizică este persoana care se plimbă prin parc, se duce la magazin, vine de la muncă. Persoana juridică este agentul economic, spune ofițerul principal al Serviciului de presă de la INSP, Natalia Golovco.

Aceleași amenzi sunt împărțite și persoanelor care ies din casă după ora 23.00 - prevedere valabilă doar pentru locuitorii municipiilor Chișinău și Bălți. Sancțiuni de până la 35 de mii de lei riscă și agenții economici care ignoră restricțiile și activează pe timp de noapte.

„Indiferent de situație, dacă persoana a ieșit din casă după ora 23.00 este pasibilă de sancțiune. Chiar dacă vine mai târziu de la muncă sau vine mai târziu de la cumpărături, se duce la un prieten la alt prieten. Persoanele juridice, în cazul în care încalcă regulile impuse de autorități, sunt sancționate cu amendă de la 10 la 35 de mii de lei. Aici ne referim la magazine, stații peco, cluburi, restaurante”, a precizat Golovco.

Excepție se face în cazul în care persoana va prezenta un certificat de la locul de muncă precum că are dreptul să circule pe timp de noapte în interes de serviciu.

Amenzi între două și cinci mii de lei riscă și cei care nu respectă perioada de carantină impusă de autorități.

Începând cu 1 aprilie, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, în legătură cu răspândirea virusului COVID-19. Decizia a fost adoptată de majoritatea parlamentară PSRM-Șor la inițiativa unui grup de deputați socialiști.

Noutăţile partenerilor

comentarii: