image
Sursa foto: jurnal.md

Republica Moldova, în pragul unei drame demografice: Numărul satelor pe cale de dispariție crește constant // VIDEO

Numărul satelor pe cale de dispariție crește constant. Unele demult au rămas doar pe hartă, în altele mai pâlpâie viața, dar nu pe mult timp. Drumurile ce duc spre aceste localități au devenit impracticabile, casele sunt distruse, iar speranțele de a renaște au murit. Experții spun că Republica Moldova a ajuns în pragul unei drame demografice. Oamenii spun că deja trăim această criză. Echipa Jurnal TV a fost în câteva dintre aceste sate fantomă, în raioanele Călărași și Fălești.

Datele neoficiale arată că în 98 de sate din Republica Moldova au rămas să trăiască mai puțin de 100 de oameni. Ghidați de localnici, ne-am pornit spre un sat din această listă, numit Socii Vechi, din raionul Fălești. Oamenii se mirau când îi întrebam de localitate. Ne-au spus că în ultimii ani nu au văzut pe nimeni să plece în acea direcție.

Oficial, în documente, satul e viu... Ultimul recensământ arată că aici sunt înregistrați 41 de locuitori. În realitate, toți s-au împrăștiat. În depărtare, peste dealuri, erau vizibile câteva case, aparent părăsite, dar mașina Jurnal TV s-a blocat în noroi. Pe aceste dealuri mai trec doar ciobanii, ne-au spus sătenii.

Vizavi de satul dispărut am găsit localitatea Socii Noi. Și aici însă viața nu mai dă în clocot. Bătrâna, de altfel una dintre puținii locutori pe care i-am găsit aici, îngrijește de soțul său țintuit la pat. Copiii lor sunt plecați în Italia. De câțiva ani în sat nu s-ar mai fi născut niciun copil.

Un alt sat aflat pe cale de dispariție este și Podul Lung, din Călărași. Pe uliţele acestui sat nu mai vezi copii la joacă sau țărani care aduc grăbiți animalele de la păscut. Datele arată că aici sunt doar 13 locuitori, dar realitatea e și mai tristă. Am numărat doar patru case locuite... Satul trece în uitare. La fel ca multe altele.

Satele vecine, deși, oficial, numără mai mulți locuitori, par să fie la fel de pustii. Fiecare sătean cu care am stat de vorbă ne-a spus că are cel puțin o rudă apropiată plecată în străinătate.

Se pare că am ajuns în pragul unei drame demografice. Potrivit expertului Veaceslav Ioniță, de la independență încoace, de pe malul drept al Republicii Moldova au plecat 26 la sută din populație, adică fiecare a patra persoană, iar din regiunea transnistreană – aproape 33 la sută, adică o persoană din trei. În total, 1,5 milioane de persoane.

Experții concluzionează că Republica Moldova se depopulează într-un ritm alarmant din cauza ratei scăzute a natalității și a faptului că anual peste hotare pleacă între 35 și 40 de mii de cetățeni.

Vezi aici reportajul Jurnal TV

Noutăţile partenerilor

comentarii: