image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Director Amnesty International: „Guvernul RM nu a făcut nimic pentru a implementa decizia CtEDO în cazul profesorilor turci”

Autoritățile moldovenești trebuie să-și corecteze de urgență eșecul de a identifica și de a aduce în fața justiției pe cei implicați în îndepărtarea șocantă și ilegală a celor șapte naționali turci în septembrie 2018, la cererea represivă a guvernului lui Recep Tayyip Erdoğan, a declarat Amnesty International înaintea unei ședințe al Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, care va lua în considerare punerea în aplicare a hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului cu privire la caz.

„Guvernul moldovean nu prea a făcut nimic în practică pentru a implementa hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului în cazul lui Ozdil şi a altora v. Moldova. Autorităţile ţării trebuie încă să îi expună pe deplin pe toţi cei responsabili de predarea lor sau să ofere un remediu eficient membrilor personalului liceului turc Orizont, care au fost transferaţi în secret şi ilegal în Turcia, unde au fost arestaţi imediat. Mai mult decât atât, din câte vedem, există puține lucruri care garantează că încălcările similare ale drepturilor omului nu vor avea loc în viitor”, a declarat Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală.

Directorul Amnesty International afirmă că autorităţile din Moldova trebuie să efectueze de urgenţă o investigaţie nouă, completă, minuțioasă şi imparţială a acestor extrădări secrete şi să publice constatările acestora.

„Acestea ar trebui să identifice și să aducă în fața justiției pe toți cei suspectați de implicare sau complicitate în această operațiune ilegală, inclusiv ofițerii serviciilor de securitate și alți funcționari. Informațiile despre acest caz trebuie să fie declasificate cât mai mult posibil pentru a asigura corectitudinea și transparența urmăririi penale și pentru a învăța o lecție pentru viitor și a garanta că așa ceva nu se va mai întâmpla”, a mai spus Marie Struthers.

Amintim că, pe 6 septembrie 2018, ofițerii Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) au reținut șapte membri ai personalului Liceului Orizont Turc din Chișinău, toți cei ale căror cererile de azil politic au fost respinse în zilele precedente. A doua zi, ei au fost predați autorităţilor turceşti într-o operaţiune secretă de predare.

În iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a decis că autoritățile moldovenești au încălcat drepturile cetățenilor turci la libertate și siguranță, precum și respectarea vieții de familie.

Hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului din 11 iunie 2019 conform căreia acțiunile SIS și ale Biroului pentru Migrație și Azil al țării au fost ilegale a condus la inițierea unui dosar penal în Republica Moldova în august 2019.

Fostul şef al SIS, Vasile Botnari, este singurul oficial moldovean acuzat penal de „abuz de serviciu” în acest dosar. El a pledat vinovat și a fost amendat cu 88.000 lei (5.000 dolari SUA) la 16 septembrie 2020.

Persoanele au fost forţat transferate în Turcia, printre care şi directorul al liceului Orizont, Rıza Doğan. Operațiunea de predare a fost efectuată în secret, iar Guvernul Republicii Moldova a recunoscut doar șase săptămâni mai târziu că deținuții au fost transferați în Turcia.

Noutăţile partenerilor

comentarii: