image
Sursa foto: Digi24

Comandant român mort de 2 luni, blocat pe o navă într-un port din China; Chinezii vor să-i arunce trupul în mare

Un comandat român care a murit în urmă cu aproape două luni este blocat la bordul navei într-un port din China. Familia nu-i poate repatria trupul, iar autorităţile chineze vor să-i facă înmormântarea în mare, pentru că se tem de un eventual focar de tulpină indiană, transmite Digi24. Sindicatul Liber al Navigatorilor din Transportul Maritim susține că s-au făcut până acum toate demersurile posibile, însă problema nu a putut fi rezolvată.

Soţia comandantului, Gabriela Sandu, spune că „înmormântarea în mare” nu e altceva decât aruncarea trupului peste bord și exclude acest procedeu. Familia cere ca măcar cenuşa comandantului să fie adusă acasă.

„În acest moment, dorinţa mea este ca nici într-un caz să nu fie aruncat în mare, că sună foarte pompos, înmormântare în mare, dar nu este. Deci, aşa cum este interzis să arunci plastice în mare, cum poţi să arunci un om în mare? Numai pentru că a avut nenorocul să moară pe vapor şi să fie exact în perioada epidemiei de COVID”, spune Gabriela Sandu, potrivit Mediafax.

Pe 15 aprilie, nava Vantage Wave a ajuns în China pentru a descărca 25.000 de tone de lingouri de aluminiu, iar patru zile mai târziu, în 19 aprilie, bărbatul a decedat. Medicul de bord spune că, cel mai probabil, acesta ar fi suferit un infarct miocardic.

„De atunci, corpul neînsufleţit al comandantului român se află în frigiderele navei. Nava şi-a continuat voiajul prin diferite porturi pentru a încerca să repatrizeze trupul neînsufleţit. A fost în Singapore, Coreea de Sud, Malaysia, Taiwan, Vietnam, Filipine şi Japonia. Niciuna dintre aceste ţări nu a dorit preluarea trupului neînsufleţit”, a precizat Adrian Mihălcoiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor din România.

Familia comandatului român a făcut o solicitare și către Ministerul Afacerilor Externe din România și așteaptă ajutorul pentru a-l repatria pe marinar.

Corpul neînsuflețit al unui comandant de navă român mort, în 19 aprilie, la bord, nu poate fi repatriat pentru a putea primi obiceiurile creștinești de înmormântare acasă, susține Sindicatul Liber al Navigatorilor din Transportul Maritim. 

Potrivit sursei citate, comandantul Sandu Dan a murit pe nava Vantage Wave sub pavilion Liberia pe data de 19 Aprilie 2021, la 4 zile după ce nava a părăsit un port de încărcare din India.

„S-a simțit rău și cel mai probabil a suferit un infarct miocardic fatal pe un fond de îmbolnăvire încă necunoscut. Armatorii navei au încercat să trimită corpul neînsuflețit către țară, dar fără succes, deși a tranzitat mai multe porturi special pentru aceast lucru, dar autoritățile încă nu au lăsat nava să intre la operare nici pâna astăzi”, susține SLN.

Conform sindicatului, s-au făcut până acum toate demersurile posibile, însă problema nu a putut fi rezolvată și, „ce e și mai rău, echipajul a început să raționalizeze alimentele și apa pentru că autoritățile chineze refuză orice interacțiune cu această navă. Trupul neînsuflețit al comandantului Sandu Dan se află în camera frigorifică a navei din 19 aprilie și toate organizațiile internaționale și naționale au fost alertate până în acest moment. Sindicatul Liber al Navigatorilor a făcut un apel la președintele României pentru a interveni pe căile oferite de acestă demnitate publică și a găsi o modalitate de a debloca acest caz deosebit. Navigatorii sunt lucrători esențiali în transportul internațional. Prin activitatea lor, economia mondială este stabilă în acest context pandemic extraordinar și merită respectul cuvenit pentru ca măcar rămășitele pamântești ale celor care iată, sunt rapusi fiindcă își desfășoară activitatea prin țări și locuri periculoase, cum ar fi India, să poată fi returnate familiilor în orice condiții”.

Premierul Florin Cîţu, întrebat despre această situație, sâmbătă, la Sibiu, a spus că este sigur că Ministerul Apărării face tot, dar nu cunoaște bine situaţia şi trebuie să ceară informații.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: