image
Sursa foto: Agora.md

Furtună, de la „nu purtați măști”, la „irosire de teste” și „cei morți oricum erau o povară” // VIDEO

Aseară, pe bună dreptate, rețelele de socializare au fost scandalizate de o declarație de-a dreptul criminală, venită de la Nicolae Furtună. O cataloghez drept criminală pentru că vine din gura epidemiologului-șef al țării cu cele mai multe infectări cu COVID-19 din toată Europa. Spunea acest Furtună, că cei care au murit de COVID „oricum erau o povară, pentru ei și pentru cei din jur”.

Declarația este criminală nu doar pentru că jignește grav mii de familii care și-au pierdut oameni dragi. Unii dintre ei își întrețineau familiile și puteau lejer să mai trăiască cel puțin 10-20 de ani, alții erau medici în deplinătatea forțelor, ce îngrijeau pacienții. Ci și pentru că transmite un semnal extrem de prost într-o societate care și așa a tot primit mesaje aiuritoare timp de 6 luni și nu mai crede în existența coronavirusului sau gravitatea sa.

Mai ales că tot în cadrul aceleiași emisiuni, Furtună a mai făcut o declarație nu mult mai puțin scandaloasă: Cei 16 mii de lei acordați medicilor care s-au infectat, i-au relaxat pe aceștia și nu ar fi trebuit oferiți niciodată.

Dar prestația de aseară a lui Furtună nu este nici pe departe o revelație. Este o continuare a unor acțiuni iresponsabile, inacceptabile pentru un om ce ocupă o astfel de funcție, care au început chiar de la startul pandemiei. Poate dacă această societate s-ar fi alarmat mult mai devreme de acțiunile sale, de multe ori total în contradicție cu felul în care trebuie să lupți cu o pandemie, un pic altfel ar fi arătat statisticile astăzi.

30 martie - nu purtați măști

Un prim semnal grav și total eronat, Furtună l-a transmis la 30 martie. Adică a doua zi după ce șefa sa, Viorica Dumbrăveanu, a fost surprinsă într-un supermarket fără mască, fără mănuși, ignorând total regulile epidemiologice.

Pentru a mai opri din amploarea criticilor la adresa șefei, Furtună a spus, cu multă nonșalanță, că el nu poartă mască și nici nu va fi văzut s-o poarte, pentru că ea nu e necesară.

Își ascundea atunci Furtună declarațiile în spatele unor protocoale OMS. Introduse în ianuarie, când se știau mult prea puține despre coronavirus. Un epidemiolog-șef, care se respectă, își respectă meseria, colegii și concetățenii, ar fi trebuit, înainte de a apăra prostia șefei, să se uite un pic în Europa, acolo unde în deja mai bine de jumătate din țări purtarea măștii în spații închise era obligatorie. Sau în Asia de Sud-Est, unde toți specialiștii în domeniu vorbeau despre eficiența măștii pe timp de pandemie și o considerau obligatorie.

26 iunie - să nu irosim testele

La 26 iunie masca deja era obligatorie și la noi. Pentru că la 15 mai, Moldova devenise ultima țară de pe continent care introdusese obligativitatea purtării ei. Dar semnalele proaste oricum continuau, pentru că Furtună nu apărea cu ea purtând-o niciodată la conferințele de presă. Mai grav însă era că Moldova testa, din nou nu mă feresc de cuvinte, criminal de puțin. Rata testelor pozitive în Moldova era de peste 22%, cu o medie a testelor pozitive în Europa de 7% atunci. În țări cu care ne putem compara ca populație, precum Georgia sau Lituania, rata era chiar mult sub 1%.

Ce spunea epidemiologul-șef atunci? „Irosire de teste și potențial de laborator sufocat”. Deși nici nu punea nimeni problema testării masive, ci măcar a uneia decente, în condițiile în care Moldova nu a testat niciodată nici măcar aproape de suficient.

Pentru a-și ambala aberația, Furtună încerca atunci să facă o comparație cu Georgia, care oricum avea mult mai multe teste efectuate decât Moldova și de peste 15 ori mai puține cazuri. Am făcut o paralelă cu Georgia la 26 august, exact după două luni de la aceste declarații, repet, criminale, și am văzut încă o dată, de ce în Moldova mergeau lucrurile atât de prost.

Georgia testase în 2 luni peste 247 de mii de persoane, și depistatse pozitiv doar 517. În același interval, Moldova a testat 85 de mii de oameni și a depistat pozitiv aproape 19 mii dintre ei.

Peste tot în lume, testarea suficientă este considerată cea mai eficientă armă în lupta cu COVID-19. Iar țările mici, care au testat suficient, la timp, au ținut întotdeauna epidemia sub control și au învins boala de luni bune.

7 septembrie - cei morți oricum erau o povară

Și pentru a risipi orice urmă de îndoială asupra modului în care a fost și este gestionată pandemia, Furtună a decis să mai dea în stambă o dată.

În opinia sa, „peste tot în lume, cei răpuși de COVID și așa erau o povară, și pentru ei și pentru cei din jur”. Chiar dacă ar fi așa, e criminal ca o astfel de declarație să vină de la un medic, mai ales epidemiologul-șef al țării pe timp de pandemie.

Însă nu este nici pe departe așa. Există zeci de studii pe care le-am citit în ultimele luni care demonstrau că majoritatea celor decedați, care aveau și alte boli, puteu lejer să mai trăiască cel puțin 10-20 sau chiar mai mulți ani.

Nu știu cum se simt, spre exemplu, familiile zecilor de medici care și-au pierdut viața în deplinătatea forților, îngrijind bolnavi, însă asta deja rămâne pe conștiința celui ce a făcut astfel de declarații.

Moldova, lider la toate capitolele în Europa

Asistând la un astfel de comportament din partea epidemiologului-șef, nu cred că mai există vreo nedumerire atunci când ne uităm la statistici, care ne plasează toate pe primul loc pe continent, ce ține de pandemie.

Săptămâna trecută am fost lideri în Europa la decese.

316316

Și pentru a 6-a săptămână consecutiv țara cu cele mai multe infectări din Europa.

22

Iar la general, la fel, suntem pe primul loc.

33

Probabil ar trebui să închei cu ideea că în orice țară cu pretenții de normalitate, Furtună azi ar fi trebuit să vină cu demisia pe masă. Dar nu e așa. În orice țară cu pretenții de normalitate, dacă, în mod accidental se ajungea la un astfel de epidemiolog-șef, demisia venea încă de la 30 martie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: