image
Sursa foto: Jurnal.md

Ministrul Mediului: Nu există un pericol ca Chișinăul să rămână fără apă potabilă

Nu există riscul ca municipiul Chișinău să rămână fără apă potabilă. Asigurările sunt date de ministrul mediului, Iuliana Cantaragiu, în contextul în care Ucraina a dat în exploatare a 4-a turbină din cadrul complexului hidroenergetic de pe Nistru. Potrivit ministrului, darea în exploatare a celei de-a 4-a turbine nu afectează debitele de apă ale Nistrului.

Totuși, calitatea fluviului va fi afectată, dacă Kievul nu renunță la ambițiile de a da în exploatare și celelalte 3 turbine ale complexului hidroenegetic. Potrivit ministrului, evitarea unui astfel de scenariu este negociat pe platforma Comisiei nistrene, notează IPN.

Ministrul Mediului spune că Republica Moldova este în negocieri cu partea ucraineană privind identificarea unei soluții reciproc avantajoase, astfel încât ambițiile energetice ale Kievului să nu afecteze calitatea fluviului Nistru. Potrivit oficialului, se discută, inclusiv, ideea compensării Republicii Moldova pentru prejudiciile aduse de complexul hidroenergetic ucrainean.

„Se caută soluții pentru a aduce regulile de funcționare ale complexului hidroenergetic nistrean la nivelul unui acord internațional, în care Republica Moldova să joace un rol activ în procesul de eventuale modificări, în procesul de monitorizare a funcționării complexului. Se discută chiar ideea creării unui mecanism de compensare. Pe ape transfrontaliere sunt acorduri care s-au negociat 50 de ani, de asta mai bine îl negociem mult timp, dar bine”, a spus Iuliana Cantaragiu, în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.

Iuliana Cantaragiu dă asigurări că nu poate fi vorba despre o secare a râului Nistru, astfel încât Chișinăul să rămână fără apă potabilă. Deși în luna august Kievul a dat în exploatare a 4 turbină a complexului, ministrul spune că acest lucru nu schimbă starea fluviului.

„Pericol ca Chișinăul să rămână fără apă potabilă nu există. Nistrul nu se distruge atât de simplu. Sursa de apă potabilă pentru Chișinău este Nistru și așa va rămâne. De la darea în exploatare a celei de-a 4 turbine, debitele nu se schimbă. Ca să fie date în exploatare și următoarele 3 turbine, e nevoie de volume mari de apă. Anume instalarea celorlalte turbine și modul de funcționare a complexului este subiectul negocierilor”, a mai spus Iuliana Cantaragiu.

Încă în anul 2014 Ucraina a instalat pe barajul hidrocentralei Novodnestrovsk 4 turbine pentru producerea energiei electrice și planifică să mai instaleze încă 3. Potrivit ecologiștilor, acțiunile părții ucrainene afectează calitatea apei fluviului, iar în câțiva ani am putea asista chiar la secarea acestui fluviu. Fluviul Nistru asigură 70% din necesitățile de apă potabilă ale Republicii Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: