image
Sursa foto: Jurnal.md

Drumurile din plastic, o realitate și pentru Republica Moldova? În câteva luni va fi executat primul sector experimental

Epidemia deșeurilor din plastic este una dintre cele mai mari probleme globale, iar în speranța reducerii impactului plasticului asupra mediului, o companie din Marea Britanie folosește sticle vechi de plastic pentru a îmbunătăți calitatea drumurilor și rezistența lor în timp.

Acest nou tip de asfalt, care este mai ieftin și mai durabil, se regăsește deja în Statele Unite, Australia, Olanda, Marea Britanie etc, iar în viitorul nu foarte îndepărtat ar putea ajunge și în Republica Moldova.

O întrevedere în acest sens a avut loc la Adminstrația de Stat a Drumurilor, unde zilele trecute a fost prezentat un nou produs din plastic reciclat - MR8, care reduce emisiile de CO2 și minimizează costurile mixturilor de asfalt.

Noul produs, fabricat din material plastic reciclat, poate fi utilizat în amestecurile de asfalt reducând volumul de bitum necesar, cu scopul de a minimiza cheltuielile și emisiile de CO2.

Potrivit Administrației de Stat a Drumurilor, produsul MR8 îmbunătățește caracteristicile fizico-mecanice ale îmbrăcămintei rutiere și poate fi adăugat în mixturile asfaltice în proporție de 10-15% din componenta bitumului, rezultând o economie de 5-10% comparativ cu costurile pentru bitum. Materialul reciclat MR8 minimizează emisiile de CO2 cu 1.55 kg pentru fiecare kilogram de MR8 folosit.

jurnal.mdjurnal.md

„În primăvara anului 2022, atunci când ne vor permite condițiile meteo, vom executa un sector experimental cu MR8, pentru a verifica implementarea acestuia pe drumurile din țara noastră”, a declarat Directorul general interimar al ASD, Sergiu Bejan.

jurnal.mdjurnal.md

La prezentarea produsului au fost invitați agenții economici și reprezentanții companiilor de proiectare din domeniul infrastructurii rutiere.

jurnal.mdjurnal.md

comentarii: