image
Sursa foto: Jurnal.md

Platforma DA: Sute de producători agricoli nu pot exporta în Rusia; La mijloc sunt interesele meschine ale lui Dodon

Sute de întreprinderi agroindustriale, care oferă locuri de muncă pentru mii de cetățeni din Republica Moldova și asigură venituri pentru zeci de mii de proprietari ai terenurilor agricole, nu dispun de posibilitatea de a exporta fructe în Rusia din cauza intereselor meschine ale lui Igor Dodon și ale anturajului acestuia.

Acuzațiile au fost lansate de reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr.

În iulie 2019, în cadrul vizitei delegaţiei parlamentare la Moscova, vice-președintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a discutat cu prim-ministrul Federației Ruse despre necesetatea modificării cardinale a listei exportatorilor producției pomicole din Republica Moldova în Rusia şi extinderea acesteia prin includerea producătorilor care dețin plantații multianuale, fiind excluşi intermediarii.

Ulterior, după vizita reprezentanților Rosselkhoznadzor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a expediat în septembrie lista actualizată a exportatorilor de fructe. Această listă a fost coordonată cu asociațiile de profil și extinsă de la 130 la peste 500 de companii producătoare.

„Din păcate, aprobarea listei actualizate a exportatorilor a fost tergiversată în Federația Rusă. Deţinem informaţia că acest lucru s-a întâmplat la ingerinţa lui Igor Dodon care s-a implicat activ, invocând argumente strict politice. În consecinţă, în Federația Rusă a fost expediată o cu totul altă listă a exportatorilor, întocmită în mod obscur și neconsultată cu asociațiile agricultorilor”, acuză Platforma DA.

În opinia formațiunii, „exportul producției pomicole moldoveneşti a fost privatizat de către Igor Dodon în scopuri meschine încă din perioada colaboraţionistă cu Plahotniuc și rămâne a fi exploatat şi acum de șeful statului în detrimentul intereselor producătorilor autohtoni veritabili”.

În acest context, Platforma DA cere explicații publice de la ministrul Agriculturii și de la ANSA pe acest subiect. Totodată, formațiunea insistă pe neadmiterea modificării listei exportatorilor fără consultări cu asociațiile pomicultorilor şi solicită adoptarea de urgentă a listei extinse menţionate mai sus a companiilor cu drept de export al fructelor în Federația Rusă.

Președintele Igor Dodon nu a comentat deocamdată aceste acuzații.

Noutăţile partenerilor

comentarii: