Instalarea arborilor solari este finanțată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, inițiativa fiind realizată în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău.

Arborii inteligenți vor fi dotați cu terminale USB şi prize pentru încărcarea gratuită a telefoanelor mobile, tabletelor, laptop-urilor şi bicicletelor electrice. Pe timp de noapte, ei vor ilumina împrejurimile.

Astfel, reprezentanții mediului academic, în special studenții facultăților de arhitectură și design urban sunt chemați să-și expună proiectele până la data de 18 februarie 2019, completând acest formular.

Participanţii înscrişi în competiţie vor fi invitaţi ulterior la o sesiune de informare, însoţită de vizite în teren la locaţiile propuse pentru arborii solari.

Conceptele de design elaborate de tineri vor fi prezentate de către autori, în cadrul unui atelier public şi expuse în final votului chişinăuienilor. Două iniţiative ce vor acumula cel mai mare număr de voturi, vor fi realizate pe cele două locații identificate: bulevardul Mircea cel Bătrân și strada pietonală Eugen Doga.

Proiectul arbori solari este o inițiativă a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare care cuprinde capitalele Serbiei, Tadjikistan, Georgiei și Republicii Moldova. Primii arbori solari vor fi instalaţi în Chişinău în această primăvară.