image
Sursa foto: privesc.eu

Năstase: Obiectivul noii guvernări este de a readuce pentru totdeauna RM în zona democrațiilor civilizate

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Vicepremierul Andrei Năstase, ministru al Afacerilor Interne a vorbit despre ce schimbări s-au produs de la instalarea în funcție a noului Guvern, ce a găsit la MAI și ce obiective are pentru această instituție, despre alegerile locale generale, dar și alte aspecte importante.

T.: Domnule viceprim-ministru, a trecut deja peste o lună de la instalarea în funcție a noului Guvern. Ce schimbări s-au produs deja și cu ce provocări vă confruntați?

- A.N.: În primul rând cred că oamenii se simt mult mai liberi. Mai liber răsuflă întreaga societate. Nu mai domnește peste tot frica din perioada regimului autoritar al lui Plahotniuc. Sunt respectate drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. Totodată, încet-încet cei care și-au folosit funcțiile din administrația publică în scopuri personale și politice încep să înțeleagă că este cazul să plece și să lase locul unor profesioniști. Plecarea lor nu înseamnă că nu vor răspunde conform legii acolo unde aceasta o impune. Nu vă ascund însă că mai există bastioane ale fostei puteri, cum ar fi Procuratura. O mare provocare o reprezintă și segmentul mass-media apropiat PDM care răspândește zilnic știri false sau scoate din context anumite lucruri, manipulând și inducând o stare de panică și nesiguranță în rândul cetățenilor. De aceea vreau să transmit un mesaj foarte clar: țara este sigură, majoritatea instituțiilor funcționează, revenim treptat la normalitatea democratică! Totodată vă mai spun ceva: presa este liberă, iar noi nu o vom îngrădi în niciun fel, cum a făcut-o fosta guvernare. Dimpotrivă, o vom sprijini. Personal, uneori reacționez mai impulsiv la anumite derapaje – sunt totuși om – dar să știți că eu știu bine cât de prețioasă este libertatea pentru că de zeci de ani mă bat pentru ea.

T.: Conduceți cel mai mare și dificil de gestionat minister din Republica Moldova. Ce ați găsit la Ministerul Afacerilor Interne și ce obiective aveți pentru această instituție?

- A.N.: Am găsit o instituție cu mulți oameni buni, competenți, profesioniști, cărora parcă li se tăiaseră aripile. Dar am găsit și multă mizerie ascunsă sub preș – tot felul de scheme pe care mai mulți oameni cu funcții de conducere în structurile MAI le-au cunoscut sau tolerat. Alții au acceptat de voie sau de nevoie comenzi politice. Nu pot comenta mai mult pe marginea acestor subiecte, pentru că există niște anchete de serviciu în curs și nu ar fi drept să intru în detalii. Au răsuflat ușurat mulți oameni din MAI și structurile subordonate când le-am spus că ceea ce vechea conducere considera și le impunea drept solidaritate și colegialitate era de fapt corupție, iar pentru corupție am toleranță zero și i-am îndemnat să mă sprijine.

Vedeți dumneavoastră, eu respect statul de drept – și de altfel vreau să vă spun că la momentul actual singura entitate din sfera statului de drept eliberată din captivitate este MAI.

Mi-aș dori și fac tot ce e omenește cu putință astfel încât cât de curând să avem și o Procuratură eliberată complet, cu care să avem o relație corectă, în spiritul principiului cooperării loiale între instituțiile statului. Deocamdată însă, așa cum a constatat și Parlamentul în Hotărârea privind starea de captivitate a statului, noi avem încă de a face cu o Procuratură subordonată intereselor celui care a controlat și subjugat această țară. Și aș adăuga că exact aici este problema mea principală ca ministru: noi la MAI avem competențe limitate în ceea ce privește sancționarea abuzurilor din trecut, însă cetățenii așteaptă de la noua guvernare și de la ministerul pe care îl conduc rezultate imediate.

Sunt foarte înțelegător și vin în întâmpinarea așteptărilor oamenilor. Totuși trebuie să înțelegem că nu e cu putință să demantelezi într-o lună un sistem oligarhic construit în zeci de ani și cu atât mai puțin să edifici statul de drept.

Credeți-mă, nu există cineva care să-și dorească mai mult decât mine schimbarea definitivă în bine a lucrurilor. Am mai bine de 9 ani de război cu mafia, cu nedreptatea, de 7 ani sunt rămas acasă de unul singur, departe de familie, de copiii mei aflaţi printre străini. Abia acum când am ajuns să am acces la informații importante, abia acum am conștientizat cu adevărat la ce riscuri m-am supus și mi-am supus familia în toată această perioadă.

Dar mi-am propus și am îndemnat și oamenii să mai avem puțină răbdare, să facem lucrurile temeinic, să cladim instituții puternice, iar procesele democratice să fie ireversibile.

Acolo unde am putut acționa legal, am făcut-o imediat – cel mai recent exemplu grăitor este lichidarea Direcției de Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, care era o veritabilă Poliție Politică împotriva cetățenilor cu știrea unor oameni precum Jizdan sau Pînzari. În alte cazuri, de contrabandă, de delapidări, de furt al bunului public, de încălcare a drepturilor omului, etc, am demarat anchete, care însă depind acum de acțiunile corespunzătoare ale Procuraturii, inclusiv reținerile, arestările, etc. Or, un ministru de interne nu mai trebuie să fie vreodată și procuror, și judecător, așa cum și-au permis regimurile anterioare.

Prioritățile mele la minister reies din obiectivul mai larg al noii guvernări de a readuce pentru totdeauna Republica Moldova în zona democrațiilor civilizate, a statului de drept, cu instituții puternice, care acționează în slujba cetățeanului. Îmi doresc și construiesc, așadar, o poliție mai eficientă, dar și mai prietenoasă cu cetățenii. La frontieră trebuie și să combatem în mod eficient contrabanda, îndeosebi traficul ilicit care trece prin regiunea transnistreană. Îmi propun să identificăm cele mai bune practici din alte țări și să le implementăm. De exemplu, îmi doresc ca Inspectoratul General pentru Situații de Urgență să preia din experiența colegilor de la SMURD din România, astfel încât să asigurăm o compatibilitate și interoperabilitate totală.

T.: Guvernarea este acuzată de opoziție că face epurări și elimină din sistem oameni competenți pe criterii politice. Ce se întâmplă în realitate?

- A.N.: Haideți să ne uităm mai întâi la cine face asemenea acuzații. Este vorba aceea „hoțul strigă hoții”. Nu poate fi în niciun fel vorba de epurări. În sistemul MAI este nevoie de continuitate și memorie instituțională, iar cei care îndeplinesc exigențele de profesionalism și meritocrație vor fi întotdeauna promovați. Am făcut însă un apel la conștiința celor care știu că au contribuit la politizarea Ministerului Afacerilor Interne și a subdiviziunilor și le-am cerut să plece, iar unii au făcut deja acest lucru. Și evident că vom avea o politică de toleranță zero față de orice înseamnă corupție și abuzuri – este de altfel unul din cele mai importante angajamente ale actualei guvernări. Acesta este și motivul pentru care am dispus lichidarea Direcției a 5-a despre care vă vorbeam. Însă oamenii de acolo care nu au fost implicați în abuzuri se vor regăsi și mai departe în cadrul MAI, cu competențele corespunzătoare.

T.: Urmează alegerile locale și lumea se întreabă ce intenții aveți în privința unei posibile candidaturi pentru Primăria Capitalei. Ați luat vreo decizie în acest sens?

- A.N.: Vedeți, noi ne-am obișnuit în această societate afectată enorm de regimurile anterioare să vorbim prea mult despre unii oameni, despre politicieni, și prea puțin despre proiecte sau obiective pentru societate, despre drepturile și nevoile oamenilor. Ca cetățean și lider al Platformei Demnitate și Adevăr îmi propun să avem o capitală bine administrată, de care cetățenii să fie mândri – cu străzi curate, cu parcuri îngrijite, cu servicii publice de calitate, cu mijloace de transport moderne și sigure. Eu lucrez pentru ca aceste lucruri să se producă de pe orice poziție mă aflu, astăzi și că ministru al afacerilor interne. Contează însă mai puțin persoana care va implementa aceste deziderate ale oamenilor. În ceea ce privește candidatura potrivită la funcția de primar, cred că cel mai important răspuns l-au dat locuitorii Capitalei și ai centurii sale de aur, suburbiile, prin votul dat la scrutinul de anul trecut, vot furat de Plahotniuc prin deciziile justiției sale nedreapte pe care le-am reclamat la instituțiile internaționale, inclusiv la CEDO.

T.: Faceți parte dintr-o guvernare care și-a propus să lase geopolitica deoparte. Totuși, în societate, îndeosebi în zona electoratului dumneavoastră, există îngrijorări în privința unei posibile reorientări dinspre Europa înspre Est. Cum comentați?

- A.N.: Am răspuns de atâtea ori la această întrebare încât cred că publicul aproape că s-a plictisit. Dar vă spun: nu aș fi acceptat nicidecum intrarea la guvernare a partidului pe care îl conduc, Platforma Demnitate și Adevăr, dacă orientarea europeană a țării noastre, implementarea Acordului de Asociere, parteneriatul strategic cu România, ar fi fost pusă sub semnul întrebării. Amintesc aici tuturor despre decizia și atitudinea exemplare ale Consiliului Politic Național al Platformei DA, condiționate ferm de implementarea Acordului de Asociere cu UE și a parteneriatelor existente, de adjudecarea ministerelor de Externe și Interne Blocului ACUM, etc.

Uitați-vă la ultimele săptămâni: relația cu Uniunea Europeană a fost relansată, inclusiv în ceea ce privește dimensiunea financiară, atât de necesară pentru a readuce Republica Moldova pe linia de plutire după jaful generalizat din ultimii ani. Cât despre relațiile cu Rusia, cred că este nevoie de o abordare pragmatică, inclusiv în interesul celor câteva sute de mii de compatrioți stabiliți cu traiul acolo.

T.: Pe lângă calitatea de vicepremier sunteți și președinte de partid. Mai aveți timp să vă ocupați și de Platforma Demnitate și Adevăr? Cum decurge trecerea de la un partid esențialmente anti-sistem la un partid de guvernământ?

- A.N.: Platforma Demnitate și Adevăr este în primul rând o echipă cu oameni care împărtășesc un crez și un set de valori, același, indiferent dacă se află în opoziție sau la guvernare. Eu mă călăuzesc de acest crez inclusiv în activitatea mea ca viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne. În ceea ce privește viața de partid, vă asigur că am întâlniri frecvente cu colegii, fie la nivel de fracțiune parlamentară, fie la nivel de Birou Politic, pentru a vedea cum putem mai bine transpune crezul nostru în actul de guvernare. De altfel prioritățile și acțiunile mele ca ministru derivă din programul nostru politic, de dezoligarhizare și demafiotizare a statului nostru capturat. O prioritate în perioada următoare, în colaborare cu colegii de la PAS, va fi desigur pregătirea pentru alegerile locale. Ne preocupă să venim cu cele mai bune soluții pentru ca satele și orașele noastre să fie bine administrate, de către oameni integri și competenți. Și mă bazez în acest sens pe participarea activă a colegilor din teritoriu, pe care întotdeauna i-am încurajat să vină cu inițiative și propuneri despre cum putem îmbunătăți viața oamenilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: