image
Sursa foto: Profimedia

Luare de ostatici într-o sinagogă din Texas: Atacatorul a fost ucis iar oamenii au fost eliberați după mai multe ore

Au fost momente tensionate în Texas, unde un bărbat a ținut ostatici patru oameni într-o sinagogă. Atacatorul cerea eliberarea unei femei din Pakistan, condamnată în Statele Unite pentru că a vrut să ucidă cetățeni americani. Forțe impresionante de poliție au ajuns la fața locului, iar președintele Joe Biden și premierul israelian au fost la curent în permanență cu desfășurarea situației.

Forţele de ordine americane au purtat câteva ore negocieri tensionate cu un bărbat înarmat care a ținut ostatici, timp de aproape 12 ore, patru persoane, inclusiv un rabin, în clădirea sinagogii Congregaţiei Beth Israel din Colleyville, o suburbie din Dallas-Fort Worth în statul Texas. Toţi locuitorii din apropiere au fost evacuaţi.

După câteva ore, atacatorul a fost de acord să elibereze un ostatic, dar criza s-a prelungit până la intervenția forțelor FBI. Agenții au pătruns în forță în sinagogă și l-au ucis pe individ, iar restul oamenilor au fost eliberați.

„Rugăciuni ascultate”, a scris pe Twitter guvernatorul statului Texas, Greg Abbott. „Toţi ostaticii sunt liberi, în siguranţă”.

Transmisiunea live pe Facebook a slujbei de Şabat ţinută în această sinagogă aparţinând iudaismului reformat a fost întreruptă în jurul orei locale 15:00 EST (20:00 GMT). Un bărbat a putut fi auzit vorbind în ceea ce părea a fi un apel telefonic în timpul transmisiunii live. „O să mor”, a spus bărbatul a cărui identitate rămâne necunoscută şi care a cerut de mai multe ori interlocutorului să i-o dea pe sora lui la telefon, potrivit AFP.

„Este ceva în neregulă cu America”, a mai spus suspectul care a pretins că este fratele lui Aafia Siddiqui, o cercetătoare pakistaneză în domeniul neurologiei condamnată în 2010 de un tribunal federal din New York la 86 de ani de închisoare pentru că a încercat să împuşte militari americani în timp ce era deţinută în Afganistan. El a cerut eliberarea lui Aafia Siddiqui.

Experţii au atras atenţia că sensul cuvântului folosit de bărbat în limba arabă cu referire la Aafia Siddiqui este unul figurativ şi trebuie înţeles ca soră întru credinţa islamică. Un bărbat a fost eliberat mai devreme sâmbătă, potrivit informaţiilor furnizate de poliţia locală. Preşedintele Joe Biden, care îşi petrece sfârşitul de săptămână la Wilmington, Delaware, a fost „informat despre luarea de ostatici în curs”, a declarat pe Twitter purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Şi premierul israelian Naftali Bennett a anunţat că monitorizează situaţia şi se roagă pentru siguranţa ostaticilor, iar ministrul de externe Yair Lapid a precizat că la faţa locului s-a deplasat consulul israelian de la Houston, Livia Link, conform Agerpres.

comentarii: