image
Sursa foto: Jurnal.md Nadejda Roșcovanu

FOTOREPORTAJ // Viaţa Chişinăului pe timp de „ciumă”

În aceste zile de „izolare la domiciliu”, în Chişinău domină o linişte ca niciodată. Doar sirenele ambulanţelor urlă necontenit. Totuşi, nu toată lumea s-a ascuns prin case. Unii oameni sunt nevoiţi să-şi facă meseria, alţii să-şi câştige existenţa.

Urmăriţi, în câteva poze, viaţa Chişinăului pe timpul „Stării de Urgenţă” instituită de Parlamentul R. Moldova la 17 martie, în legătură cu răspândirea virusului Covid-19, care vine cu coasa morţii peste omenire.

În această perioadă, autorităţile RM au impus mai multe măsuri şi restricţii pentru a preveni răspândirea epidemiei. Totuşi, Chişinăul în „stare de urgenţă” nu arată nici pe departe ca oraşele din Italia, de exemplu.

centrul Chișinăuluicentrul Chișinăului

Centrul Chişinăului

transporttransport

Forţele de ordine urmăresc în aceste zile ca măsurile impuse de autorităţi să fie respectate. Una dintre ele este circulaţia limitată a pasagerilor în transportul public. Carabinierii verifică la fiecare staţie auto dacă în transport este sau nu aglomeraţie.

Jurnal.md Nadejda RoșcovanuJurnal.md Nadejda Roșcovanu

Bătrâna din imagine vinde flori în faţa magazinului „Gemeni”, ca să-şi cumpere de mâncare, spune ea. Poliţia îi interzice şi o trimite acasă.

coronaviruscoronavirus

În Institutul Oncologic din Chişinău, dar şi alte spitale, au voie să intre doar pacienţii şi personalul medical.

coronavirus transportcoronavirus transport

Taxatorii din transportul public sunt nevoiţi în aceste zile să iasă la lucru, chiar dacă sunt puţini călători. Ei spun că salariul lor depinde de suma pe care o încasează din vânzările biletelor de călătorie.

măști coronavirusmăști coronavirus

În farmaciile din R. Moldova nu mai sunt demult măşti în vânzare. Unii oameni şi le confecţionează singuri. În imagine, meşteriţa Elena Eţcu coase măşti de multiplă folosinţă pentru cunoscuţii săi, la rugămintea acestora.

chișinauchișinau

Aşa arată acum străzile Chişinăului

poștăpoștă

Şi angajaţii Oficiului Poştal Central sunt nevoiţi să lucreze în aceste momente. Această angajată a poştei poartă o mască improvizată.

coronaviruscoronavirus

Intrarea în Oficiul Poştal Central, dar şi în celelalte instituţii care deservesc în aceste momente oamenii, se permite pe rând, câte două-trei persoane. Instituţiile sunt obligate să asigure vizitatorilor şi dezinfectanţi.

bancăbancă

În faţa filialelor băncilor din capitală se fac rânduri de oameni.

coronaviruscoronavirus

În faţa Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă, dar şi altori instituţii medicale, vizitatorii sunt supuşi controlului cu termometrul.

farmacii coronavirusfarmacii coronavirus

Şi în farmacii sunt impuse măsuri de protecţie contra noului coronovirus.

Jurnal.md Nadejda RoșcovanuJurnal.md Nadejda Roșcovanu

Unele restaurante din Chişinău deservesc clienţii la domiciliu, chiar dacă autorităţile au anunţat că acestea vor fi închise.

ambulanțăambulanță

Pe străzile Chişinăului răsună sirenele ambulanţelor necontenit

bisericăbiserică

Catedrala Metropolitană „Naşterea Domnului”din Chişinău are uşile mereu deschise pentru credincioşi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: