image
Sursa foto: privesc.eu

Ultima oră! Șefii SIS și CNA au fost DEMIȘI de Parlament

UPDATE 20:28 // Directorul Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu, a fost demis. Hotărârea a fost adoptată acum câteva clipe de deputații ACUM și PSRM.

„CNA este controlată politic de PD prin intermediul lui Bogdan Zumbreanu, un om loial lui Plahotniuc. Bogdan Zumbreanu se face vinovat de condamnarea RM la CtEDO în mai multe dosare de rezonanță, cel mai cunoscut fiind Oferta-Plus vs RM (RM a fost obligată să achite despăgubiri de milioane de euro)”, se spune în argumentarea hotărârii.

Totodată, Parlamentul l-a demis și pe șeful Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari.

„Un șef independent al SIS va opri interceptările telefonice ilegale și va elimina frica oamenilor de a critica guvernarea ori autoritățile. Dreptul la opinie critică și la libera exprimare va fi restabilit. SIS s-a transformat în nimic altceva decât poliție politică. Cel mai grav abuz al SIS este modul în care instituția a răpit și deportat șapte oameni nevinovați, aruncându-i în ghearele unui regim ce aplică tortura și tratamentul inuman. Prin modul în care a acționat SIS în acest caz, RM a încălcat convenții internaționale. Deja se cunoaște faptul că cei 7 cetățeni turci au fost condamnați la ani grei de pușcărie în închisorile din Turcia”, a fost argumentată decizia.

După aprobarea hotărârilor, ședința Parlamentului s-a încheiat, iar deputații vor reveni mâine la 9:00 la muncă.

UPDATE 18:58 // „Vreau să mulțumesc cetățenilor că au avut încredere în noi. Le mulțumesc colegilor că au făcut sacrificii timp de ani de zile. Altfel nu aveam să ajungem aici. Va fi o misiune dificilă, dar vom reuși să facem diferența. Mă adresez funcționarilor publici. Am certitudine că vreți condiții normale de lucru, că nu vă va cere nimeni să faceți ceva ilegal. Exact asta ne angajăm. Haideți să fim calmi, să asigurăm acestă tranziție pașnică a puterii și să începem să lucrăm pentru binele acestei societăți”, a spus premierul Maia Sandu

UPDATE 18:43 // Ceremonia de învestirea a Guvernului condus de Maia Sandu s-a început la Parlament. Este intonat imnul de stat. Miniștrii depun jurământul.

UPDATE 18:25 // În câteva minute, la Parlament va avea loc ceremonia de învestire a noului Guvern. Miniștrii vor depune jurământul.

UPDATE 18:24 // Guvernul condus de Maia Sandu a primit votul de încredere al Parlamentului. „Pentru” au votat toți cei 61 de deputați ai blocului ACUM și cei ai PSRM.

UPDATE 18:06 // Candidatul la funcția de premier, Maia Sandu, prezintă deputaților programul viitorului Guvern.

„Dictatorul a căzut. Începe procesul de curățare a RM”, a spus Maia Sandu la începutul discursului.

„Azi avem șansa unui nou început. Azi se votează un Guvern în circumstanțe fără precedent. Forțe politice cu viziuni diferite au votat pentru demontarea regimului oligarhic. Acest Guvern înseamnă reedificarea unui stat de drept. Nu putem fi siguri de perioada mandatului acestui Guvern. Echipa care își asumă această sarcină are suficient curaj, experiență și dragoste de țară”, a spus Maia Sandu.

UPDATE 17:43 // Parlamentul Republicii Moldova a votat declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova.

Au votat toți cei 61 de deputați ai blocului ACUM și PSRM prezenți la ședință.

„Parlamentul RM, în calitate de organism suprem al poporului, și unică autoritate legislativă a țării, (...) constată cu îngrijorare că instituțiile de stat și de drept ale țării au fost capturate. Toți cetățenii acestei țări sunt sufocați de corupția endemică, de controlul total asupra sistemului judecătoresc exercitat de oligarhie și de numeroasele atacuri asupra drepturilor și libertăților cetățenești”, se spune în proiectul pregătit de ACUM. (Vezi aici declarația completă)

Andrei Năstase a propus un amendament prin care să fie depusă o cerere la CEDO.

UPDATE 17:41 // Copreședintele blocului ACUM, Andrei Năstase, prezintă de la tribuna centrală a parlamentului proiectul de hotărâre privind recunoașterea caracterului captiv al statului.

UPDATE 17:28 // Andrei Năstase propune votarea proiectul de hotărâre privind recunoașterea caracterului captiv al statului. Comisia Juridică s-a întrunit în ședință.

UPDATE 17:18 // Au fost constituite zece comisii parlamentare. Deocamdată, doar Comisia Juridică, Numiri și Imunități are președinte - deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. În această comisie Andrei Năstase este membru.

Pentru celelalte comisii vor fi aleși ulterior președintele și secretarul. Iată care sunt celelalte comisii: Economie, Buget și Finanțe (Maia Sandu membru), Securitate Națională, Politică externă și Integrare UE, Administrare Publică, Drepturile omului, Agricultură și Industrie, Cultură și educație, Protecție socială, sănătate și familie; Mediu.

Din fiecare comisie vor face parte câte zece deputați.

UPDATE 16:30 // Urmează stabilirea comisiilor permanente. Pentru aceasta se convoacă Biroul Permanent.

Concomitent, președintele Igor Dodon va purta consultări cu privire la candidatul la funcția de premier.

UPDATE 16:26 // Biroul Permanent va fi format din 15 persoane.

De la PSRM - Vlad Bătrâncea, Vasile Bolea și Corneliu Furculiță.

PAS - Sergiu Litvinenco și Igor Grosu.

Platforma DA - Liviu Vovc și Maria Ciobanu.

PD va putea delega doi membri, iar Partidul Șor - o persoană. Cinci membri sunt din oficiu.

UPDATE 16:09 // Ion Ceban, Mihai Popșoi și Alexandru Slusari au fost aleși vicepreședinți ai Parlamentului. Deputații și-au luat locul în prezidiu.

UPDATE 16:05 // A fost anulat votul precedent și s-a decis ca Parlamentul să aibă doi vicepreședinți. Un post pentru opoziție, două pentru blocul ACUM, iar unul pentru PSRM.

Candidații propuși: Ion Ceban - PSRM, Mihai Popșoi - PAS și Alexandru Slusari - Platforma DA. Un post este lăsat pentru opoziție.

UPDATE 15:56 // A demarat procedura de alegere a vicepreședinților Parlamentului. S-a decis că vor fi doi vicespeakeri.

Ion Ceban este propus din partea PSRM.

Andrei Năstase a solicitat pauză de cinci minute.

UPDATE 15:46 // „PENTRU” au votat 56 de deputați, astfel Zinainda Greceanâi este noul președinte al Parlamentului.

UPDATE 15:36 // Votul pentru alegerea președintelui Parlamentului s-a încheiat.

UPDATE 14:58 // Cel puțin trei deputați din blocul ACUM nu o vor vota pe Greceanâi. Este vorba de Octavian Țâcu care nu a semnat acordul cu socialiștii. Totodată, Iurie Reniță a confirmat pentru presă că nu va vota. De asemenea, cunoaștem că nici Lilian Carp nu-și va da votul pentru Greceanâi.

UPDATE 14:31 // Socialiștii o înaintează pe Zinaida Greceanâi pentru funcția de președinte al Parlamentului.

UPDATE 14:21 // Ședința Parlamentului a fost reluată. Comisia pentru alegerea președintelui Parlamentului s-a convocat în ședință. Vasile Bolea este președintele comisiei, iar Sergiu Litvinenco - secretar.

A fost stabilită și forma buletinului de vot secret. Procesul de votare se va face în holul Parlamentului, acolo unde este amplasată cabina de vot.

UPDATE 13:30 // A început procedura de alegere a președintelui Parlamentului. Este formată o comisie din cinci deputați. Votul va fi secret.

Potrivit unui acord semnat de blocul ACUM și PSRM, funcția ar urma să fie ocupată de Zinaida Greceanâi.

A fost anunțată o pauză pentru convocarea comisiei pentru alegerea președintelui Parlamentului.

UPDATE 13:19 // Ședința Parlamentului a început. Pe agendă sunt incluse: alegerea conducerii Parlamentului și a organelor de lucru.

Întrucât angajații instituției au refuzat să asigure buna desfășurare a ședinței din punct de vedere tehnic, pentru a nu fi concediați, deputații își țin discursurile fără microfoane.

UPDATE 12:59 // În plenul Parlamentului nu este lumină. „L-am sunat pe secretarul Parlamentului. El a spus că va fi dat afară, dacă spune de unde se aprinde lumina”, a menționat deputatul blocului ACUM, Maria Ciobanu.

UPDATE 12:24 // La Parlament au venit reprezentanții misiunilor diplomatice din țara noastră. Jurnaliștii sunt ținuți la intrare.

Șeful Delegației UE, Peter Michalko, a mers la Parlament pentru a asista la ședința convocată de deputații ACUM și PSRM, însă a nu este lăsat să intre.

____

Parlamentul se convoacă astăzi, la 12:30. Anunțul a fost făcut de liderii blocului ACUM Platforma DA și PAS.

„La 12.30 astăzi e convocată ședința Parlamentului. Sunt invitați ambasadorii statelor acreditate, este invitată presa”, au spus liderii Blocului ACUM.

Cererea de convocare a ședinței Parlamentului, semnată de deputații ACUM și PSRM:

docdoc
docdoc

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: