image
Sursa foto: cna.md

Patru polițiști de patrulare, REȚINUȚI; Luau bani sau motorină de la șoferi beți sau fără acte; Mita ajungea la 500 de euro

Patru inspectori de patrulare au ajuns în izolatorul CNA, după ce au fost documentaţi mai multe luni de ofiţerii Direcţiei generale teritoriale Sud şi procurorii anticorupţie. Poliţiştii sunt bănuiţi că ar fi pretins mită, la traseu, de la şoferii care încălcau regulile circulaţiei rutiere. Sute de lei, de euro sau benzină - făceau târgul dintre poliţie şi şoferii traşi pe dreapta.

Cei patru poliţişti din cadrul Batalionului de patrulare „SUD” al INSP al IGP sunt cercetaţi pentru corupere pasivă, în cadrul a 5 cauze penale, iar aseară toţi au fost aduşi la sediul DGT Sud a CNA şi au fost reţinuţi pentru 72 de ore.

Filajul ofiţerilor CNA a adus probe incontestabile pe masa procurorilor, în imagini video şi audio, care atestă pretinderea de mită de la conducătorii auto. Cazurile de corupere au avut loc în maşina de serviciu a inspectorilor de patrulare, pe mai multe trasee din Comrat, în momentul în care şoferi beţi, fără acte sau care încălcau alte reguli ale circulaţiei rutiere erau somaţi să dea mită pentru a nu fi sancţionaţi.

Potrivit materialelor celor 5 cauze, conexate într-o procedură, poliţiştii au fost surprinşi, când pretindeau şi primeau diferite sume de bani, dar şi bunuri. Sumele începeau de la 200 de lei și ajungeau la 500 de euro, fiind primite sistematic, zi de zi, de către membrii echipajului de patrulare. Negocierile nu se rezumau doar la bani, fiind documentate şi două cazuri în care poliţiştii au primit, în schimbul neîntocmirii proceselor verbale, câte 20 sau 30 de litri de benzină.

Acum procurorii şi ofiţerii DGT Sud a CNA acumulează şi alte probe pentru documentarea cazului.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, oamenii legii riscă până la 10 ani de puşcărie, amendă penală şi privare de dreptul de a ocupa funcţii publice.

Amintim că, o lună în urmă, alţi 7 poliţişti de la Cahul au fost reţinuţi, fiind suspectaţi de aceeaşi schemă de corupere, fiind cercetaţi pentru abuz şi corupere pasivă.

comentarii: