image
Sursa foto: Profimedia

Marea Britanie anunță că a vaccinat cele mai vulnerabile 15 milioane de persoane

Marea Britanie şi-a îndeplinit obiectivul de a vaccina cele mai vulnerabile categorii de persoane până la mijlocul lunii februarie, au anunţat duminică premierul Boris Johnson şi ministrul sănătăţii, Matt Hancock.

Criticat adesea pentru lentoare şi ezitare, premierul britanic reuşeşte astfel să îndeplinească obiectivul ca până la această dată să fie vaccinate patru categorii prioritare. Aceste categorii sunt persoanele de peste 70 de ani, îngrijitorii din prima linie, angajaţii şi persoanele internate în centrele de vârstnici şi cei mai vulnerabili pacienţi, ceea ce înseamnă 15 milioane de persoane, dintr-o populaţie totală de 66 de milioane, scrie Agerpres.

„Astăzi am atins o bornă importantă în programul naţional de vaccinare al Marii Britanii”, a scris prim-ministrul pe Twitter.

„O veste fantastică: peste 15 milioane de persoane au primit până acum prima doză de vaccin împotriva COVID-19”, a postat pe aceeaşi reţea de socializare şi ministrul sănătăţii.

„Nimeni nu se culcă pe lauri. Încă mai avem un drum lung de parcurs şi vor mai exista obstacole cu siguranţă. Dar, pe baza a ceea ce am reuşit deja, ştiu că putem înainta cu mare încredere”, a mai declarat premierul Boris Johnson.

Anunţul despre îndeplinirea obiectivului survine cu o săptămână înainte de prezentarea „foii de parcurs” a guvernului, aşteptată la 22 februarie, în vederea ieşirii treptate din lockdown - al treilea din Marea Britanie. Restricțiile au fost introduse la începutul anului, în contextul apariţiei unei tulpini mai contagioase a virusului, care a dus la o explozie a epidemiei.

Guvernul speră să poată redeschide şcolile din 8 martie şi să relaxeze anumite restricţii, pentru a permite, de exemplu, întâlnirile între două persoane din familii diferite în exterior.

Marea Britanie, cea mai afectată ţară din Europa, cu 117.000 de morţi, începe de luni o nouă etapă a campaniei de vaccinare, care va viza persoanele între 65 şi 69 de ani.

Pentru a combate importul de noi tulpini ale virusului, tot luni va intra în vigoare şi sistemul de carantină obligatorie în hotel pentru cetăţenii britanici sau irlandezi care vin din 33 de ţări de risc, de unde sosirile non-rezidenţilor sunt interzise.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: