image
Sursa foto: economica.net

Agricultorii din Republica Moldova se orientează tot mai mult spre utilizarea energiei regenerabile

Agricultorii se orientează tot mai mult spre energia regenerabilă pentru a-și dezvolta afacerile într-o manieră sustenabilă, dar și pentru a reduce cheltuielile pentru energia electrică. Este și cazul fraților Liubomir și Violoncel Vaipan, din satul Căinari, raionul Căușeni, care dețin o companie specializată în producerea strugurilor de masă și a altor fructe.

De mai bine de un an, cei doi gospodari au instalat un sistem eolian și panouri solare în gospodăria lor, iar acum se bucură de beneficii. Energia verde constituie aproximativ 60% din totalul energiei utilizate.

Liubomir Vaipan și fratele său au inițiat afacerea în 2008. Acum, suprafața plantației viticole ajunge la 26 de hectare, cea de cireș la 10 hectare, iar cea de prune - la 18 hectare. Din cauza cheltuielilor considerabile în procesul de producere, agricultorii au decis să-și reorienteze activitatea spre tehnologiile moderne și prietenoase mediului.

„Ideea acestui proiect a apărut în 2009, după ce am început să utilizăm intens irigarea și am văzut că cheltuielile pe energia electrică sunt destul de mari și am vrut cumva să optimizăm cheltuielile în companie”, spune Liubomir Vaipan.

În primăvara anului trecut, agricultorii au reușit să pună în aplicare sistemul eolian și panourile fotovoltaice. Proiectul a fost realizat cu forțele proprii, iar ulterior au beneficiat de susținerea Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, care a însemnat o compensare cu 50% a investiției.

„Odată ce am făcut investiția, am înțeles că aceasta poate fi răscumpărată într-o perioadă de timp. Dacă să luăm ca exemplu anul acesta, am primit undeva ca reducere a energiei cam 37%-40%”, mai spune agricultorul.

Energia verde asigură în proporție de 100% sistemul de fertilizare pentru via și livada pe care o dețin.

„Practic toată energia care este acum produsă, este utilizată la acest sistem. Cu toate acestea, nu ne este de ajuns. De aceea, vom merge mai departe cu instalarea panourilor fotovoltaice, pentru a compensa în totalitate aceste cheltuieli. Anul acesta vom continua a doua etapă a proiectului, încă 30 de kw de panouri fotovoltaice”, mai afirmă Liubomir Vaipan.

„Este într-adevăr un proiect foarte bun și sperăm ca mai mulți agricultori să se decidă să meargă pe acest pas și să implementeze aceste proiecte de energie regenerabilă. E ceva la care trebuie să ne gândim pe viitor, în funcție de schimbul climatic pe care îl avem la ziua de astăzi, mai ales acum în contextul crizei energetice, este un punct foarte important”, a declarat Violoncel Vaipan.

Compania deținută de cei doi frați exportă aproape în totalitate fructele pe piața Uniunii Europene.

„Dacă e să vorbim în procente, asta este undeva 90%, 10 la sută este vândută pe piața locală la intermediari. Lucrăm pe mai multe piețe: România, Polonia, Olanda, Franța, Spania, Croația”, a menționat Liubomir Vaipan.

Anual, de pe un hectar de plantație viticolă, agricultorii culeg aproximativ 27 de tone de struguri.

Noutăţile partenerilor

comentarii: