image
Sursa foto: cna.md

Un fost angajat al Ambasadei RM la București, cercetat pentru abuz de serviciu; A restituit statului peste 1 milion de lei

Un consilier al Secției consulare din cadrul Ambasadei Republicii Moldova la București a fost pus sub învinuire într-un dosar de abuz de serviciu și a restituit vineri, 2 decembrie, o parte din prejudiciul cauzat bugetului de stat în valoare de 1 796 622 de lei, anunță CNA.

Funcționarul a intrat în vizorul Centrului Național Anticorupție și al procurorilor anticorupție în 2020, după ce a devenit cunoscut faptul că acesta ar fi perceput taxe de la cetățenii Republicii Moldova pentru echivalarea permiselor de conducere moldovenești în românești, pe care nu le-a reflectat în contabilitatea misiunii diplomatice. În 2020, ofițerii CNA au ridicat mai multe acte de la sediul Ambasadei noastre de la București în cadrul cauzei penale pornite pe abuz de serviciu.

Pe data de 1 decembrie, funcționarul a fost pus sub învinuire de procurorii Procuraturii Anticorupție, iar pe data de 2 decembrie a depus pe contul, deschis de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, o parte din suma stabilită ca prejudiciu în dosar. Astfel, învinuitul a restituit 1 020 000 de lei, urmând să achite încă 776 626 de lei.

Potrivit actului învinuirii, în perioada aflării în misiune diplomatică în funcția de consilier al Ambasadei Republicii Moldova în România, de la 30.01.2017 până la 01.08.2020, învinuitul a perfectat, a semnat personal, și a eliberat persoanelor fizice 8 929 de adeverințe de confirmare a permiselor de conducere, eliberate de Agenția Servicii Publice a Republicii Moldova, în scopul preschimbării permiselor de conducere moldovenești pe cele românești. Din numărul total de acte, 2 566 au fost eliberate fără prezentarea de către beneficiari a chitanței sau a copiei ordinului de plată privind intrarea sumei în cont. În așa mod, funcționarul a ascuns numărul real de solicitări de servicii consulare și a însușit taxele consulare și taxele aferente pentru eliberarea adeverințelor. Respectiv, în bugetul de stat nu a fost încasată taxa consulară de 30 de Euro şi taxa aferentă de 5 Euro pentru fiecare adeverință, în total fiind calculată suma de 89 810 Euro, echivalentul a 1.796.622 lei BNM.

La 23.09.2022, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost recunoscut în calitate de parte vătămată și parte civilă pentru încasarea din contul învinuitului a sumei de 89 810 de euro, echivalentul a 1.796.622 de lei BNM, cu titlu de prejudiciu material cauzat prin fapta investigată în prezenta cauză penală.

Noutăţile partenerilor

comentarii: