image
Sursa foto: jurnal.md

Vasile Năstase, despre cazul răpirii lui Nicolae Ceaus: Viitorul legislativ trebuie să continue ancheta

Fostul judecător ucrainean Nicolai Ceaus se află pe teritoriul unei baze militare din Ucraina. Declarația a fost făcută de președintele Comisiei parlamentare de anchetă, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Vasile Năstase, în cadrul unui briefing de prezentare a concluziilor Comisiei de anchetă.

Potrivit deputatului, Comisia și-a încheiat activitatea pe data de 9 iunie, curent.

Potrivit informațiilor recepționate de Comisie, răpirea ex-judecătorului Nicolae Ceaus a fost comisă de către un grup de cetățeni ucraineni, care au pătruns pe teritoriul RM cu câteva săptămâni înainte de producerea răpirii.

Grupul respectiv a părăsit teritoriul RM prin punctul de ieșire Otaci, cu un automobil de model RAV4 cu numere diplomatice, în portbagajul căruia s-ar fi aflat cetățeanul Ceaus. Conform organelor de drept, la această operațiune au participat angajați ai Direcției principale de cercetare a armatei ucrainene.

În recomandările comisiei se cere ca președintele să-l demită pe șeful SIS-ului și șefului de contraspionaj din cadrul SIS „pentru activitate insuficientă”.

„Eu am avut o opinie separată. Consider recomandarea dată prea drastică, or Comisia de anchetă nu a acumulat dovezile necesare pentru a veni cu astfel de propuneri. Apariția unor dezvăluri în presă nu sunt suficiente pentru eliberarea acestuia din funcție”, a precizat Vasile Năstase.

jurnal.mdjurnal.md

Membrii Comisiei au constatat lipsa unei coordonări clare a acțiunilor instituțiilor competente, MAI, SIS, Poliția de Frontieră, inclusiv lipsa mecanismului de creare imediată a celulei de criză în situații de urgență. Totodată a fost constatată activitatea nesatisfăcătoare a Serviciului de contraspionaj a Republicii Moldova, în partea ce ține de identificarea și supravegherea ulterioară a colaboratorilor serviciilor speciale ale altor state pe teritoriul Republicii Moldova.

Comisia a mai constatat lipsa bazei legale pentru pedepsirea persoanelor, inclusiv a funcționarilor publici care refuză să se prezente la ședințele Comisiei de anchetă sau oferă informații eronate.

Potrivit Comisiei de anchetă acest caz trebuie calificat drept un atentat la securitatea națională a RM or invazia grosolană a unor servicii speciale ale Ucrainei pe teritoriul RM este inacceptabilă, a declarat deputatul.

Comisia recomandă Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) să întocmească o notă de protest Ucrainei în legătură cu acțiunile diplomaților ucraineni acreditați în Republica Moldova.

Totodată Comisia va recomanda următorului Parlament prelungirea anchetei pe acest caz.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: