image
Sursa foto: Report.md

Peter Michalko: UE oferă suport necondiționat Republicii Moldova în lupta cu pandemia; Cum comentează îndoielile lui Dodon

Asistența financiară oferită de Uniunea Republicii Moldova în contextul luptei cu pandemia este un ajutor oferit necondiționat. Precizările au fost făcute de ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.

Comisia Europeană a anunțat că va acorda Republicii Moldova asistență în valoare de 87 de milioane de euro pentru acoperirea necesităților imediate și pentru depășirea consecințelor de lungă durată provocate de criza epidemiologică.

„Acești bani nu sunt legați de nicio condiție. Dacă e să vorbim exact de bani, o parte din aceștia deja sunt aici. De exemplu, banii care sunt pentru OMS. În ceea ce privește proiectele în desfășurare, activitățile au fost deja reorientate și acum sunt deja în proces de aprovizionare cu, de pildă, material medical. Dacă e să vorbim de liniile de creditare pentru bănci, acestea sunt deschise și stau la dispoziția întreprinderilor mici și mijlocii. Pe de altă parte, este și perspectiva acelor bani care vor veni în continuare”, a declarat Peter Michalko într-un interviu pentru DW.

Ambasadorul UE a comentat în context comentariul președintelui Igor Dodon care a afirmat recent că anunțul despre suportul pentru RM sunt doar niște „declarații frumoase”.

„Este regretabil atunci când apar declarații care încearcă să pună Uniunea Europeană în lumină negativă. Mai ales că susținerea din partea UE este foarte mare și mult mai mare decât din partea altora. După cum ați văzut, am reacționat imediat și OMS, ca partener, lucrează deja cu autoritățile de la începutul crizei. Deja poate fi achiziționat materialul medical, precum și acoperite alte necesități, pe care le are Republica Moldova”, a menționat Peter Michalko.

Precizăm că asistența de 87 de milioane de euro vine să completeze fondurile în valoare totală de 140 de milioane care au fost alocate de UE tuturor țărilor din Parteneriatul Estic (PaE) din programul regional de asistență.

Din programul regional destinat PaE, UE a alocat 30 de milioane de euro prin intermediul OMS pentru sistemele medicale, 11 milioane pentru susținerea păturilor vulnerabile și necesităților sociale ce vor fi valorificate prin intermediul organizațiilor societății civile și 100 de milioane pentru redresarea economiei, în special întreprinderilor mici și mijlocii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: