image
Sursa foto: MIT News

Ar putea fi cel mai deștept și „finuț” robot: Sapă în nisip și salvează vieți

Cercetătorii de la MIT au dezvoltat un nou robot care ar putea fi cel mai deștept și totodată cel mai pregătit în scopul de a salva viețile oamenilor. Noul dispozitiv poate ajunge în locuri greu accesibile, cu atât mai mult pentru o mașinărie.

Faptul că roboții pot găsi obiectele de la suprafață cu o mare ușurință, nu este o noutate. Ceea ce este dificil și cu adevărat provocator, este ca aceștia să poată găsi obiectele aflate sub suprafața terenului. Astfel, mașinăriile vor trebui să funcționeze prin atingere, totodată să se comporte precum diferite animale, zvârcolindu-se în nisip.

Unde mai pui și faptul că trebuie să dispună de tehnologie wireless și totodată de un radar capabil să difuzeze o imagine a ceea ce se află sub terene. S-ar putea ca acest lucru să nu mai fie o provocare atât de mare, cu atât mai mult pe viitor, având în vedere că cercetătorii în domeniu de la MIT au construi un robot, denumit ”Digger Finger”, care este o sondă cu adevărat, scrie Playtech.ro.

Acest robot se poate strecura cu ușurință prin materialul granular precum nisipul și poate găsi obicte cu ajutorul atingerii. Mașinăria reprezintă o versiune actualizată a unui senzor tactil anterior, care combină un gel transparent cu o membrană reflectorizantă și care se îndoaie în momentul în care ia contact cu obiectele.

Cum funcționează cel mai deștept robot de recuperare

LED-urile robotului strălucesc prin gel pe membrană, în timp ce o cameră captează modelele de reflexie pentru a ajuta viziunea pe computer să dezvolte forma 3D a obiectelor aflate în mediul subteran. Astfel, cel mai deștept robot este capabil să facă diferența între nisipul care îl sapă și obiectul aflat în subteran și care merită recuperat.

Noul robot este mai subțire și mai simplist și se deplasează datorită brațului robotic, precum și a vibrațiilor care îl ajută să se deplaseze prin material granular. ”Digger Finger” se poate răsuci, astfel se poate deplasa pentru a obține eficacitatea scontată. Desigur, mai sunt multe lucruri de pus la punct, inclusiv ajustarea mișcării pentru a reflecta diferite substanțe. Cu toate acestea, oamenii de știință prevăd deja o serie de utilizări practice.

Robotul ar putea fi folosit pentru a găsi minele terestre fără a pune în pericol oamenii sau pentru a verifica cablurile de date pentru tăieturi. Am adăuga că ar putea fi util și pentru săpături arheologice la scară largă sau operațiuni de salvare în care cineva ar putea fi prins de o avalanșă sau alunecare de teren.

Noutăţile partenerilor

comentarii: