image
Sursa foto: BBC

Italia, mesaj furios pentru statele vecine: „Nu acceptăm să fim pe lista neagră”

Italia cere respect din partea celorlalte state europene în ce priveşte viitoarea redeschidere a frontierelor, transmite ministrul de externe Luigi Di Maio, informează agențiile de presă străine, citate de Agerpres. El transmite că Italia este pregătită să primească turişti.

„Am auzit vorbindu-se mult despre Italia în aceste zile. Nu este momentul să polemizăm, dar ţin să precizez un lucru: pretindem respect. Dacă cineva îşi imaginează că ne poate trata ca pe un lazaret, atunci să ştiţi că nu vom rămâne fără reacţie”, a scris Di Maio pe Facebook.

Roma pledează pentru o reluare coordonată a deplasărilor în Europa din 15 iunie, ceea ce ar marca o repornire la scară continentală a turismului, un sector-cheie pentru economia italiană, acum îngenuncheată.

Câteva state vecine - în special Austria şi Elveţia - refuză însă o redeschidere a frontierelor lor terestre cu Italia la acea dată, provocând nemulţumire la Roma, care vede în acest refuz o modalitate ocolită de a împiedica venirea turiştilor în Peninsulă.

„Italia este în continuare o ţară roşie, chiar dacă situaţia s-a ameliorat deja în anumite regiuni”, a declarat în această săptămână ministrul austriac al sănătăţii, Rudolf Anschober (Verzii).

În chestiunea redeschiderii frontierelor, „avem nevoie de un răspuns european pentru că, dacă acţionăm în mod diferit şi dezordonat, spiritul UE este pierdut. Şi Europa se prăbuşeşte”, este de părere Di Maio.

„Răbdarea noastră are limite. Înţeleg concurenţa între diferitele state, ea este legitimă, cu condiţia să fie sănătoasă şi echitabilă”, a subliniat el, lăudând „frumuseţea unică, minunile şi plajele unice” ale ţării sale.

Șeful diplomaţiei italiene a mai anunţat că se va deplasa în Germania pe 5 iunie, în Slovenia pe 6 iunie şi în Grecia pe 9 iunie, pentru discuţii cu omologii săi. „Le voi explica colegilor mei că Italia este pregătită să primească turişti străini din 15 iunie şi că vom acţiona cu maximă transparenţă”, a arătat el.

„Situaţia internă, toate datele despre contagieri, vor fi în continuare publice. Le voi explica că nu acceptăm liste negre şi că nu avem nimic de ascuns, dimpotrivă. Noi am acţionat întotdeauna în mod responsabil şi transparent şi vom continua să o facem”, a mai dat asigurări Di Maio.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: