Breaking News

image
Sursa foto: jurnal.md

În timp ce Ion Ceban se războiește cu vloggerii, DGETS face achiziții de milioane, iar profesorii lucrează fără salarii

În urma scandalului dintre primarul general al capitalei Ion Ceban și vloggerul Andrei Bolocan au ieșit la iveală mai multe nereguli. Direcția Generală Educație, Tineret și Sport efectuează licitații de milioane fără a fi publicate pe Mtender, în timp ce cadrele didactice din municipiul Chișinău nu și-au primit salariile pentru luna decembrie, iar unii chiar și pentru luna noiembrie.

Edilul capitalei, Ion Ceban, l-a amenințat și l-a numit „măgar” pe vloggerul Andrei Bolocan, producătorul emisiunii „Lumina”, nemulțumit de criticile aduse în cadrul unei ediții a acestei emisiuni, despre vacanța sa în Egipt.

Duminică, 24 ianuarie, Ceban toată ziua a scris pe pagina sa de Facebook despre salariile consilierilor și despre achizițiile DGETS, făcând aluzie că instituția i-ar fi plătit „degeaba” jurnalistei Natei Albot, soția vloggerului Andrei Bolocan, 60.000 de lei pentru promovarea Bibliotecii Digitale Educație Online.

Conform Raportului trimestrial al achizițiilor publice din 31 decembrie 2020 al DGETS, la începutul lunii decembrie Direcția Generală a contractat un astfel de serviciu. La fel, DGETS a contractat și alte servicii de milioane de lei fără a fi publicate pe Mtender.gov.md. Asta deși, potrivit unei decizii a Consiliului Municipal din februarie 2020, autoritățile contractante din cadrul Primăriei Chișinău, direcțiile generale, instituțiile publice de invățământ, instituțiile medico-sanitare publice, întreprinderile municipale și societățile pe acțiuni cu cotă majoritară vor efectua toate achizițiile publice prin intermediul achiziții publice electronice-MTender, inclusiv până la 200 000 lei pentru bunuri și servicii și 250 000 lei pentru lucrări.

chisinau.mdchisinau.md

Achiziții de milioane la DGETS

În Raportul Trimestrial din 31 decemrbie 2020, DGEST menționează achiziții de zeci și sute de mii de lei însă fără a fi publicate pe platforma Mtender, încălcând astfel decizia Consiliului Municipal.

Doar pe 26 noienbrie 2020 DGETS a încheiat contracte de prestarea serviciilor Foto și Video în cadrul Proiectului Educațional de peste 800.000 de lei. La fel și la începutul lunii decembrie alte trei contracte pentru aceleași servicii de aproximativ un milion de lei. Doar în trei zile DGETS a contractat servicii Foto Video de peste 1.800.000 de lei, servicii care nu au fost publicate.

jurnal.mdjurnal.md
jurnal.mdjurnal.md

Cadrele didactice nu și-au primit salariile pentru luna decembrie 2020

În timp ce primarul Ion Ceban se ceartă cu vloggerii, DGETS contractează servicii de milioane, iar cadrele didactice se plâng că nu și-au primit salariile de anul trecut.

„Cadrele didactice din Chișinău încă mai sunt fără salariu. Unii nu l-au văzut încă pe cel din noiembrie... Dacă primarul azi toată ziua face dezvăluiri, poate ne spune de ce cadrele didactice din municipiul Chișinău încă n-au primit salariile?”, se întreabă Natalia Bzovaia, profesoară la Liceul Waldorf Chisinau

La fel, Natalia susține că șeful DGETS, Andrei Păvăloi, îi roagă să aibă răbdare, deoarece motivul reținerii ar fi rezultatul implimentării deciziei de reorganizare a DGETS.

jurnal.mdjurnal.md
jurnal.mdjurnal.md

„Cum mama mamei lor de nacialniși din cadrul DGTS și a primăriei pot să transfere 60 000 lei pe un serviciu care nu s-a efectuat, iar salariile pe luna decembrie cadrelor didactice, nu pot? Adică banii pentru serviciile deja efectuate! Asta dacă nu luăm în calcul că lumea muncește în condiții nocive și foarte stresante pe timp de pandemie. La DGETS și primărie conturile se blochează/deblochează selectiv? Pentru unii un nou an financiar se începe și trebuie să mai rabde, da pentru alții încă e cel din 2020?”, punctează profesoara.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: