„Este ţara cu epidemia HIV cu cea mai rapidă creştere din lume, nu numai în zona Asia Pacific. S-a situat pe primul loc în 2018", a subliniat director UNAIDS pentru Filipine, Louie Ocampo, în cadrul unei conferinţe de presă.

Aproximativ 37 de milioane de persoane din întreaga lume sunt infectate cu HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) care poate duce la dezvoltarea SIDA, dacă nu primesc tratamentul antiviral adecvat.

Ocampo a explicat că în Filipine există cea mai înaltă creştere a contagierilor cu HIV din 2010, dar, în termeni reali, cifra persoanelor infectate este încă scăzută comparativ cu cea din ţările africane.

În Filipine există 77.000 persoane infectate cu VIH, însă doar 62.029 au fost diagnosticate, potrivit directorului UNAIDS din această ţară, unde anul trecut s-au înregistrat 1.200 de decese legate de SIDA.

El a avertizat că dacă nu sunt luate „măsuri drastice", în actualul ritm de creştere numărul persoanelor infectate cu HIV în Filipine va ajunge la 201.000 în anul 2025.

Circa 80 % dintre contagierile diagnosticate între 2010 şi 2018 s-au produs în urma relaţiilor sexuale între bărbaţi.

50 % dintre cei infectaţi, cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani, majoritatea bărbaţi care au avut relaţii sexuale cu alţi bărbaţi, au recunoscut că nu au folosit prezervative în timpul actului sexual.