image
Sursa foto: Tribuna.md

Tofilat: Gazprom este dator Moldovei cu aproape un miliard de dolari; Vom merge în judecată

Gigantul rus Gazprom ar avea o datorie către Republica Moldova ce se apropie de un miliard de dolari, iar concernul ar trebui acționat în judecată, așa cum au făcut-o Ucraina sau Polonia, pentru a obține despăgubiri. Declarația îi aparține expertului în energetică Sergiu Tofilat și a fost făcută în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV.

Tofilat susține că a ajuns la această concluzie în urma unui studiu pe care l-a efectuat alături de colegii săi, în care au fost analizate fraudele comise de-a lungul timpului în relația contractuală dintre Gazprom și Republica Moldova.

„Aceste fraude au favorizat Gazpromul și au fost în defavoarea cetățenilor Republicii Moldova. Conform estimărilor noastre preliminare, ținând cont doar de încălcările care sunt la suprafață, noi avem deja estimări ca datoria la gaz a malului drept al Nistrului, fără Transnistria, a fost majorată artifical cu cel puțin 952 de milioane de dolari. Asta pe lângă fraudele făcute la Moldovagaz”, a declarat Tofilat.

El a venit și cu mai multe exemple în acest sens.

„Gazprom, în anul 1997 a achitat datoria din anul 1995, pe care Moldova nu o avea. Din 140 de milioane de dolari cu care Moldova s-a împrumutat, 130 de milioane au mers la datoria Transnistriei. În 2000 situația se repetă: s-au emis obligații de 90 de milioane de dolari și s-a achitat o datorie pe care noi nu avem, adică 63 de milioane ale Transnistriei”, a punctat invitatul.

Întrebat ce șanse are Republica Moldova să-și recupereze aceste datorii, așa cum au făcut Ucraina (peste 3 miliarde de dolari) și Polonia (1,5 miliarde de dolari), Tofilat a spus că e nevoie de voință politică la Chișinău și îndeplinirea mai multor acțiuni care să reducă dependența Moldovei de Gazprom.

„În baza contractului existent, șanse nu avem, pentru că prevede arbitrajul în Moscova. Ucraina și Polonia au câștigat pentru că era arbitrajul în Stockholm. Noi trebuie să ieșim din acest arbitraj și să mergem la o curte independentă”, a mai spus Tofilat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: