image
Sursa foto: NBC News

Eveniment de zile mari pentru moldovenii din SUA: Diaspora își dă întâlnire la Las Vegas

A devenit o tradiție pentru conaționalii de peste ocean să se întâlnească anual la un eveniment de zile mari. Anul acesta, moldovenii din State și nu doar, sunt așteptați să participe la Convenția Moldo-Americană care se va desfășura de pe 3 până pe 5 decembrie în Las Vegas, Nevada.

Washington, Philadelphia, New York sau Chicago sunt doar câteva orașe din Statele Unite în care au avut loc edițiile anterioare ale Convenției Moldo-Americane. La cea de-a șaptea ediție, conaționalii de peste ocean își dau întâlnire după aproape doi ani.

Prima ediție a Convenției Moldo-Americane s-a desfășurat la Washington D.C. și a adunat participanți din mai multe comunități de pe continentul american. Totuși, fiecare ediție este diferită de cea dinainte, nu doar prin locație, ci mai ales prin diversitatea comunităților.

La evenimentul din acest an vor participa lideri ai comunității de moldovenii și ai organizațiilor diasporei din SUA, reprezentanți ai companiilor private, dar și personalități importante din Moldova. Organizatorii evenimentului au pregătit un program amplu, iar locația a fost aleasă cu un motiv special.

Convenția Moldo-Americană începe de pe trei decembrie și se va desfășura până pe 5 decembrie. Acest eveniment este o oportunitate pentru fiecare conațional care își dorește să lege prietenii, conexiuni și să mai potolească din dorul de casă.

Sandu Sîrbu își amintește cum a participat pentru prima dată la Convenția Moldo-Americană și a rămas surprins de ce a descoperit. În timp, a devenit parte din echipa de organizatori.

Sandu a ales să-și construiască un viitor peste ocean. Acum șapte ani, a renunțat la pasiunea lui pentru radio și s-a mutat la mii de kilometri depărtare de casă. De câțiva ani deține împreună cu soția sa un restaurant cu specific tradițional în Sacramento. Când soția lui a obținut viza pentru America, au decis împreună să plece peste ocean. Erau gata pentru o nouă viață, indiferent ce aveau să descopere pășind pe acest drum.

Până la pandemie, Sandu organiza diferite evenimente pentru diasporă. La ei în local au ajuns invitați și interpreți speciali atât de acasă, cât și din România.

Pentru că sunt atât de departe de casă, iar distanța se măsoară nu doar în kilometri, dar și în ani în care nu au reușit să ajungă la cei dragi din Moldova, petrecerile și evenimentele sunt o șansă de a se simți mai aproape de locurile care le lipsesc.

De șapte ani trăiesc visul american, însă poartă în inimă și în sufletul Moldova și mai ales dorul de ea. Iar atunci când este întrebat de țara de unde a plecat, emoțiile îl copleșesc pe Sandu. Nu-și pierde speranța că într-o zi cei plecați departe vor reveni acasă nu în vacanță, dar pentru a mai da o șansă acestei țări.

Sandu Sîrbu se numără printre conaționalii care poartă cu ei Moldova în suflet, iar odată cu asta promovează valorile de acasă și insuflă această dragoste în toți cei din jur. Este convins că fiecare moldovean poate să schimbe și să dezvolte țara noastră chiar și de la distanță.

comentarii: