image
Sursa foto: Veaceslav Ioniță

Opinie //„Miliardul furat” plătit din profitul BNM, o practică pe care Republica Moldova nu o folosește din 2003

Veaceslav Ioniță: „Ceea ce propune președintele este ca această sumă să fie achitată din contul profitului BNM, deci profitul băncii să intre în bugetul de stat și apoi din bugetul de stat să fie întorși BNM-ului. Este o practică pe care noi nu o mai folosim din 2003”

Astăzi președintele, Igor Dodon a declarat că pregătește un proiect de lege referitor la miliardul furat, care vine, de fapt, să reducă suma nu și să o anuleze complet de pe umerii cetățenilor. Documentul prevede reducerea sumei de 13,58 miliarde de lei, cu 25 – 20 la sută, pe care statul urmează să o întoarcă Băncii Naţionale, timp de 25 de ani. Potrivit președintelui asta ar însemna că o parte, mai exact 5 – 6 miliarde de lei, din profitul BNM va fi direcționat în bugetul de stat.

Expertul în politici economice IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță a declarat pentru jurnal.md că ceea ce propune președintele este ca această sumă să fie achitată din contul profitului BNM, deci profitul băncii să intre în bugetul de stat și apoi din bugetul de stat să fie întorși BNM-ului. O practică pe care R. Moldova nu o mai folosește din 2003.

„O parte din această sumă va fi plătită din profitul BNM. În principiul până în anul 2003 dacă nu greșesc, profitul BNM era considerat ca venit a Băncii Naționale. Când te uita-i la bugetul de stat, acolo era scris 300 de milioane- profitul BNM, o parte din profit intra la Banca Națională. După 2003 noi am oprit această practică deoarece am considerat că bani pe care-i acumulează BNM trebuie să fie menținuți pentru creșterea capacității BNM de a interveni în situații de criză. Noi am avut nevoie în 2008-2009 când a fost criza globală, BNM-ul a vândut atunci 700 milioane de dolari pentru ca să evităm o situație neplăcută. Pe de o parte acest profit este folosit în scopuri pe care le are nevoie politicul dar această practică a fost orpită”, menționează expertul.

Fiecare moldovean va plăti câte 10.000 de lei pentru miliardul furat

Igor Dodon susține că proiectul va fi aprobat săptămâna viitoare și că acesta a fost discutat și cu partenerii externi, cu FMI, și va fi prezentat parlamentului pentru aprobare. Ioniță susține că este o temă foarte sensibilă și că cel mai probabil FMI va solicita mai multe detalii despre proiectul de lege, iar BNM va veni cu o reacție.

În vara anului 2019, Veceslav Ioniță menționa că fiecare moldovean va fi nevoit să achite 10.000 lei pentru pagubele furtului miliardului.

În 25 de ani, moldovenii trebuie să achite 25 de miliarde de lei, așa cum a stabilit cabinetul Filip în 2016, atunci când creditul luat de la BNM s-a transformat în datorie de stat. Deci aproximativ 10.000 de lei de persoană. O familie din doi pensionari – 20.000 de lei, daca rămân în viață 25 de ani, iar o familie de patru persoane – 40.000 de lei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: