image
Sursa foto: poză simbol

Șoferii vor putea ajunge la o înțelegere în cazul accidentelor minore, fără implicarea poliției; Care sunt condițiile

Șoferii implicați în accidente rutiere, soldate doar cu pagube materiale nesemnificative, vor putea ajunge la o înțelegere amiabilă, fără implicarea poliției. În aceste cazuri, șoferii nu vor fi amendați, singura sancțiune fiind majorarea prețului primei de asigurare pentru anul următor.

O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvern.

Potrivit proiectului, procedura de constatare amiabilă se aplică dacă în accident sunt implicate doar două vehicule, iar în urma acestuia au fost înregistrate doar pagube materiale nesemnificative, fără vătămări corporale.

Este obligatoriu ca ambii șoferi să își dea consimțământul, să aibă la ei poliţa de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto sau certificatul „Carte Verde”, dar și să fixeze circumstanțele producerii accidentului.

Șoferii vor completa formularul de constatare amiabilă, eliberat gratuit de către asigurator. Cererea de despăgubire se depune de către persoana păgubită la asigurătorul persoanei vinovate, cu anexarea formularului semnat de ambele părţi.

Anual, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 11 mii de accidente rutiere neînsemnate, iar cheltuielile suportate de poliție pentru documentarea acestora se ridică la aproximativ 3,5 milioane de lei pe an.

Anul trecut, accidentele soldate doar cu pagube materiale au constituit 74% din numărul total de accidente rutiere.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: