image
Sursa foto: captură video

De aproape 50 de ani salvează vieți: Povestea de viață a unui bărbat din Edineț, medic pe ambulanță

Și-a dedicat întreaga viață sistemului medical. De aproape 50 de ani salvează vieți, iar când a început pandemia nici măcar nu s-a gândit să plece din sistem, deși are aproape 80 de ani. Este medic pe ambulanță și e în prima linie în lupta cu noul coronavirus. Urmăriți un reportaj despre Iurie Corobov, cel mai longeviv medic de pe ambulanță din țara noastră.

Acest medic parcurge o distanță de peste 10 kilometri pentru a ajunge la postul de muncă, de la Brătușeni - acolo unde locuiește - până la Punctul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească din Cupcini, raionul Edineț. Și-a dedicat întreaga viață sistemului medical - aproape 50 de ani în care a salvat vieți, ani în care a fost mai puțin acasă și mai mult la muncă, lângă pacienți.

Iurie Corobov: „Pe 18 ianuarie, voi împlini 80 de ani, așa că atunci va ieși ordinul și eu voi pleca din funcție."

Nu și-a dorit niciodată ca fiica sau feciorul său să-i calce pe urme. Este o muncă prea grea pe umerii unui singur om, spune doctorul.

IURIE COROBOV, medic Punctul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească Cupcini: "Eu mereu am spus că în familie trebuie să fie doar un doctor, e deajuns unul. Pentru că e prea mare responsabilitatea și acasă ești mai puțin și eu cred că este o muncă grea."

În luna martie, când a început pandemia, deși se putea eschiva, deoarece făcea parte din grupul de risc, nici nu s-a gândit să plece din sistem. Mai mult, a muncit cot la cot cu doctorii mai tineri, i-a învățat și îndrumat ca, în cele din urmă, să poate pleca din medicină cu sufletul împăcat.

Iurie Corobov: „Desigur acum ne este cel mai greu să lucrăm cu această pandemie de COVID, pacienții pot fi diferiți. La început, când abia se începuse pandemia erau locuri în spitale. La început duceam bolnavii cu COVID în Chișinău, apoi în Bălți, apoi s-a deschis aici (în Edineț). Apoi infecția a prins contur, iar acum spitalele sunt arhipline."

Sunt timpuri grele, recunoaște medicul din prima linie. Și mai greu este atunci când pacienții nu conștientizează riscurile infectării cu virusul ucigaș.

Iurie Corobov: „Când mergem la om acasă, nouă dispecerul ne spune că, iată, burta îl doare. Ajungem la destinație, iar acolo febră, tuse, respirație grea. Îl ascultăm, are pneumonie, iar noi am venit fără costum, fără nimic. Iată așa foarte des se întâmplă, oamenii mint, iar noi mergem fără protecție. Iată așa și ne infectăm, poate și eu astfel m-am infectat."

În luna noiembrie s-a infectat cu COVID. A luptat și l-a înfruntat.

Iurie Corobov: „Eu sunt medic cu experiență și îmi cunosc organismul."

Colegii îi recunosc meritele. Oricine ar și-ar dori un astfel de specialist în echipă, spun ei.

Valentina Atamaniuc, felcer Punctul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească Cupcini: „Ne înțelegem din priviri, un medic foarte bun, foarte răspunzător. Ne-a ajutat foarte mult în viață, de când lucrăm împreună. Lucrăm împreună cred că de vreo 30 de ani. Am învățat foarte mult de la medicul Corobov, foarte multe. Printre altele, când am început a lucra la urgență, noi suntem felceri, dar ne-a învățat electrocardiograma, foarte multe ne-a învățat perfect medicul Corobov."

Angela Zaharia, șefa Punctului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească Cupcini: „Pentru mine e chiar o onoare faptul că am lucrat și am conlucrat cu domnul Iurie Corobov fiindcă este un specialist de categorie superioară și cu o performanță și o experiență vastă în medicină. Toată generația tânără care a parvenit în colectivul nostru s-a bazat pe experiența lui de lucru și pentru noi este o onoare. Regretabil că a decis să plece, dar înțelegem, pentru că este o vârstă și luând în considerație situația pandemică din țara noastră, vrem ca el și încontinuare să fie cu noi, dar să aibă grijă de sănătatea lui."

Viorel Staci, coordonator de transport Punctul de Asistență Medicală Urgentă Cupcini: „Mai rar așa oameni, la o așa vârstă arată ca un medic de 30-40 de ani. Ma rar așa medici, poate ține piept și mai departe."

Totuși, doctorul Corobov a decis să plece din sistemul medical începând cu luna ianuarie 2021, atunci când va împlini vârsta de 80 de ani. Cel mai mult își dorește ca angajații medicali să reziste - să facă față acestei pandemii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: