image
Sursa foto: moldova.org

Detalii despre intoxicația alimentară în masă de la gimnaziul din Cioc-Maidan: ANSA a pornit o anchetă

Noi detalii despre intoxicația în masă de la gimnaziul din Cioc-Maidan, unde 36 de copii au ajuns la spital în seara zilei de ieri după ce au luat micul dejun în cantina școlii. ANSA a sistat activitatea blocului sanitar, fiind pornită o anchetă pentru a elucida cauza focarului de intoxicație alimentară.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a mai precizat că în ziua respectivă au fost alimentați 187 de elevi, iar dintre aceștia au ajuns la spital mai mulțí copii cu vârste cuprinse între 11-15 ani, internați cu suspiciune de toxiinfecție, invocând simptomele precum vomă, dureri abdominale și la unii dintre ei dereglări gastrointestinale

Au fost prelevate probele diurne (bucate gata) care erau păstrate la frigider, lavaje de sanitație de pe întreg fluxul tehnologic de preparare a alimentației, inclusiv probe de apă și de materie primă din depozit. Probele prelevate de către inspectorii ANSA în comun cu reprezentanții ANSP au fost transportate la laboratorul teritorial din or. Comrat, iar rezultatele investigațiilor vor fi cunoscute în decurs de până la 7 zile” se arată în comunicatul ANSA.

Totodată cu o reacție a venit și directorul spitalului unde au fost internați elevii.

„Copii au mâncat dimineață ce le-a fost pregătit, iar după două sau trei ori le-au apărut simptomele de intoxicație. Diaree, slăbiciune, amețeli, iar la ora cinci primii trei copii au ajuns la spital. Restul pe rând până la ora 12, unu de noapte, au ajuns 36 de copii. Toți se află în secție, starea lor de sănătate nu prezintă pericole, a declarat pentru Jurnal, Constantin Ianioglo, vicedirectorul Spitalului Raional Comrat

Directoarea gimnaziului din satul Cioc-Maidan susține că deocamdată nu le-a fost comunicată cauza exactă care ar fi provocat intoxicația.

„Așteptăm rezultatele mâncării pregătite și a alimentelor crude. Au fost luate și din săpun probe pentru analize și au fost trimise la laborator”, spune Valentina Știroi, directoarea gimnaziului.

Elevii internați au între opt și 15 ani. Înafară de cei internați, alți 120 de copii, care prezentau simptome mai ușoare de intoxicație, au fost consultați de medici. Ieri, elevii din Cioc – Maidan au mâncat la prânz pilaf și legume. La școală, copiii beau apă de la robinetul conectat la apeductul din localitate. Specialiștii de la ANSA și ANSP au demarat o anchetă pentru a stabili cu exactitate de la ce s-au îmbolnăvit copiii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: