image
Sursa foto: cnbc.com

VIDEO // Ajutor din Occident pentru R. Moldova: Franța va acorda țării noastre peste 100 de milioane de euro

Franța va acorda Republicii Moldova peste 100 de milioane de euro, ca să treacă peste criza energetică fără precedent provocată de războiul ruso-ucrainean. Anunțul a fost făcut în această seară, la Paris, de către președintele Emmanuel Macron, în cadrul celei de-a treia Conferințe a donatorilor pentru Republica Moldova, la care participă 45 de state.

„Am decis să mobilizăm pentru situația excepțională 100 de milioane de euro pentru a soluționa crizele determinate de refugiați și pentru a permite accesul acestora la învățământ, alimentație. Două milioane de euro sunt mobilizate pentru a ajuta reformele publice în materie de energie", a spus președintele Franței, Emanuel Macron.

Alte 26 de milioane se acordă pentru afaceri. Aproape 90 de milioane de euro vor fi direcționate sectorului energetic, două milioane sunt destinare reformelor în sector, iar 85 de milioane – pentru resurse energetice propriu-zise.

Președintele Maia Sandu a subliniat că în ultimele 12 luni, prețul gazelor a crescut de șapte ori în Republica Moldova, în timp ce prețul energiei electrice a crescut de patru ori. Cetățenii vor plăti în jur de 65 la sută din veniturile pe care le au pentru a acoperi costul facturilor, a subliniat Maia Sandu.

„Ne pregătim pentru o iarnă deosebit de dificilă. Ne confruntăm cu o criză energetică deosebit de gravă care pune în pericol aprovizionarea noastră cu gaz și energie electrică. Sperăm să găsim soluțiile care să încălzească locuitorii Republicii Moldova. Știu că toate aceste probleme sunt în întreaga Europă, pentru că toți plătim un preț deosebit de mare pentru energia electrică”, a spus Maia Sandu.

Potrivit Maiei Sandu, în Republica Moldova, inflația se apropie de 35%, prețurile au explodat, traseele logistice sunt întrerupte, iar volumul investițiilor a scăzut. În context, șefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a promis Guvernului de la Chișinău un ajutor suplimentar de 32,3 milioane de euro.

„Aceste ajutoare nu pot rămâne pe hârtie. Acești bani trebuie să ajungă în Republica Moldova și Ucraina pentru a susține sectorul energetic”, a menționat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock.

Aceste fonduri urmează să fie utilizate, printre altele, pentru extinderea surselor de energie regenerabilă, promovarea eficienţei energetice şi dezvoltarea infrastructurilor municipale.

Înaintea Conferinței Platformei de Sprijin, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, care co-prezidează la Paris, alături de omologul său francez și german, a declarat că principala necesitate a Republicii Moldova o reprezintă obținerea, din partea partenerilor internaționali, a asistenței financiare necesară pentru achiziții de gaz și de electricitate.

„Conferința de astăzi este un semnal politic foarte puternic, deoarece magnitudinea provocărilor, pe care le înfruntă Republic Moldova, crește. Este una dintre cele mai afectate țări, aflându-se lângă Ucraina. Republica Moldova continuă să își manifeste solidaritatea și ajutorul pentru Ucraina, își continuă procesul de reforme, care este esențial pentru integrarea europeană”, a precizat ministrul român de externe, Bogdan Aurescu.

Următoarea reuniune a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova se va desfășura anul viitor la Chișinău, a anunțat președinția Franței.

În cadrul conferințelor donatorilor de la Berlin și București, de la începutul acestui an, s-au făcut promisiuni în valoare totală de aproximativ 1,3 miliarde de euro. Ajutorul urma să fie folosit pentru a susține bugetul și aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova, precum și costurile pentru găzduirea a mii de refugiați ucraineni.

Noutăţile partenerilor

comentarii: