image
Sursa foto: jurnal.md

Cine decide redeschiderea grădinițelor: Autoritățile responsabile pasează decizia de la una la alta

Pe 1 iulie mai mulți părinți vor merge la Guvern pentru a cere redeschiderea grădinițelor.

Astăzi după întâlnirea cu premierul Ion Chicu și spikerul Zinaida Greceanâi, președintele Igor Dodon a anunțat că grădinițele din mediul rural ar putea fi redeschise după 15 iulie.

După anunțul președintelui, Ion Ceban primarul general al capitalei a scris pe pagina sa de Facebook că primăria Chișinău a luat toate măsurile de pregătire a instituțiilor. Ceban a specificat că în acest sens au fost alocate peste 4 milioane de lei.

„Dacă se va lua decizia la nivel central ca să fie redeschise, așa cum a fost anunțat astăzi de către șeful statului, atunci anunțăm următoarele:

- în cele 126 de instituţii de educaţie timpurie din capitală, unde sunt înscriși peste 32 300 de copii, au fost procurate bunuri materiale, în sumă de 4 milioane 442 mii lei.

De către direcțiile de sector, în mod centralizat au fost achiziționate :

- dezinfectanți pentru mâini și suprafețe, termometre infraroșu, lămpi antibacteriene, inventar moale, uscătoare pentru mâini, măști de protecție pentru angajații din blocurile alimentare și punctele medicale, viziere, etc.

Toate aceste bunuri sunt necesare pentru asigurarea în prima etapa a activității instituțiilor, în condițiile epidemiei de Covid-19”, a scris Ceban.

Primarul a menționat că decizia de a redeschide grădinițele va fi luată de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică.

ANSP susține că decizia va fi luată de MECC, la rândul său ministerul Educației pasează decizia finală APL-urilor

Vineri, 26 iunie șeful Agenției Naționale pentru Sănătate publică, Nicolae Furtună, care este și membrul al Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică în cadrul unui briefing a declarat că decizia finală de redeschidere a grădinițelor va fi luată de către Ministerul Educației în comun administrația publică locală de nivelul I și II care este fondatorul acestor instituții.

„Mă refer la numărul total de cazuri înregistrate, numărul de cazuri grave, numărul cazurilor de deces, indicatorii de incidență, mortalitate și fatalitate”, a spus directorul ANSP.

Ministerul Educației Culturii și Cercetării în cadrul unei conferințe pe tema redeschiderii grădinițelor a menționat că decizia finală aparține APL-urilor.

Secretarul de Stat Natalia Grâu a declarat că autoritățile publice locale au dreptul să decidă politica de înmatriculare a copiilor, cu deschiderea inițială a două, trei grupe și cu selectarea inițială a copiilor ai căror părinți sunt angajați în câmpul muncii.

Pe 1 iulie AO „Părinți Solidari” va organiza un marș la Guvern pentru a cere autorităților soluționarea problemelor care au survenit de pe urma sistării activității instituțiilor preșcolare, dar și începerea procesului redeschiderii grădinițelor, cu repectarea tutror măsurilor necesare.

„În condițiile pandemiei, autoritățile au acționat extrem de iresponsabil în raport cu părinții cu copii preșcolari, astfel că și la aproape 4 luni de la închiderea grădinițelor, părinții nu au soluții cum să se descurce și cu serviciu și cu copiii acasă. Autoritățile doar au știut să ne repete că grădinițele nu pot fi redeschise, dar în același timp au relaxat multe alte măsuri restrictive, precum ar fi funcționarea piețelor, tuturor magazinelor, iar mai recent și a sălilor de sport și a localurilor de alimentație publică.

La 2 iunie 2020, am depus o petiție, prin care am cerut de la Guvern și comisia Excepțională în Sănătate Publică să redeschidă grădinițele și să ofere îndemnizații pentru părinții cu copii preșcolari.

Din păcate autoritățile continuă să ignore problema, chiar dacă deja am avut două cazuri tragice, când au degedat copii de 5 și 6 ani, din motivul că au rămas acasă singuri, fără supravegherea maturilor”, se arată în comunicat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: