image

NASA a anunţat când există riscul ca Pământul să fie lovit de un asteroid

Există riscul ca Pământul să fie lovit de un asteroid pe 22 septembrie 2135, a anunţat NASA, potrivit CNN. Cu un diametru de aproximativ 500 de metri şi botezat Bennu, asteroidul ar putea lovi cu forţa arsenalului de rachete balistice nucleare din SUA.

Şansele ca meteoritul Bennu să lovească Pământul sunt mici, însă cu toate acestea NASA a început să se pregătească pentru evitarea unui astfel de incident.

Într-un exerecţiu teoretic, o echipă de ingineri a gândit un plan denumit HAMMER (ciocan, n.red.), care ar fi în fapt o navă spaţială care să aibă fie o misiune „sinucigaşă” şi să intre frontal în asteroid pentru a-l devia, fie să lanseze o încărcătură nucleară prin care să-l distrugă.

Potrivit sursei citate, chiar dacă traiectoria acestui asteroid nu se va interesecta cu cea a planetei noastre, inevitabil o astfel de situaţie va avea loc în viitor. CNN aminteşte în acest context de filmele "Armageddon" şi "Deep Impact", care dramatizează un scenariu oarecum asemănător.

În 2013, un meteorit de aproximativ 20 de metri a lovit planeta în Rusia, oraşul Chelyabinsk fiind cel mai apropiat.

Chiar dacă de dimensiuni relativ mici, impactul a provocat daune, eliberând de 30 de ori mai multă energie decât explozia nucleară de la Hiroshima. Geamurile locuinţelor au fost sparte, iar mii de persoane au fost nevoite să meargă la doctor.

Pe de altă parte, un meteorit cu diametrul de 16 kilometri a lovit Pământul în urmă cu 65 de milioane de ani în Peninsula Yucatan şi a ras întreaga populaţie de dinozauri, forma dominantă de viaţă în acel moment. Craterul format în urma acestui impact a fost de 150 de kilometri.

Potrivit sursei citate, se estimează că asteroizi precum Bennu lovesc Pământul o dată la 100.000 de ani.

comentarii: