image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Răspunsul lui Dodon pentru agricultori: „Am alocat tot ce am putut; De la blocarea străzilor bani în buget nu vor apărea”

De la blocarea străzilor bani în bugetul de stat nu vor apărea. Asta a ținut să le transmită președintele Igor Dodon agricultorilor afectați dur de seceta care i-a lăsat fără roadă și i-a adus la limita disperării, oamenii ieșind la proteste pentru a cere ajutor de la stat.

„Avem o secetă cum n-a mai fost în RM de mulți ani. Depunerile atmosferice au constituit doar 30%-60% din media multi-anuală. Este roadă mică, suntem la nivel de 50% de anul trecut. Dacă vorbim de grâu, acum sunt 440 de mii de tone, anul trecut a fost un milion. Securitatea alimentară a RM, chiar și ținând cont de situația dificilă din acest an, este asigurată”, a declarat Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

În context, șeful statului a vorbit despre situația în care s-au pomenit agricultorii și cum îi va ajuta statul. Mai exact, Dodon a spus că statul a alocat tot ce s-a putut, iar „de la blocarea străzilor bani în buget nu vor apărea”.

„În acest an, fondul total de susținere a agriculturii este de 1,1 miliarde de lei. Pentru comparație, anul trecut a fost 900 de milioane. În afară de aceasta, am discutat cu colegii de la Guvern și vor fi alocate suplimentar 300 de milioane de lei. Sunt mijloace depistate pe intern. Ne-am adresat și partenerilor externi, am discutat cu conducerea Federației Ruse, sperăm să obținem suport sub formă de motorină pentru agricultorii care au fost cei mai afectați. După cum știți, am decis să ne adresăm și la Banca Mondială pentru un credit. Eu înțeleg dificultățile cu care se confruntă agricultorii, dar blocarea străzilor și încercarea de a merge pe discuții politice, de la asta bani mai mulți în buget nu vor apărea. Noi deja am alocat deja practic tot ce am putut, am apelat la parteneri, am decis să deschidem și un cont special pentru cei care vor să acorde un suport agricultorilor”, a declarat Dodon.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: