image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Deputații PSRM- Șor solicită ca hotărârile Biroului Legislativului să fie traduse în limba rusă

Comisia juridică, numiri și imunități, condusă de deputatul PSRM, Vasile Bolea a aprobat, astăzi, un proiect de Lege propus de fracțiunea Șor, potrivit căruia proiectele hotărârilor și deciziilor Biroului permanent al Parlamentului ar putea fi emise nu doar în limba română, ci și în limba rusă.

Proiectul presupune introducerea unor prevederi în Regulamentul Parlamentului, potrivit cărora proiectele hotărârilor și deciziilor Biroului Permanent se prezintă cu traducere în limba rusă.

Autorii proiectului, deputații din fracțiunea Șor, menționează că, întrucât Secretariatul Parlamentului deja realizează traduceri în limba rusă prin intermediul traducătorilor autorizați în acest sens, implementarea prezentului proiect nu ar presupune cheltuieli de la bugetul de stat.

Proiectul urmează a fi supus dezbaterilor în plenul Legislativului, în lectura întâia. Singurul care a votat împotriva acestei inițiative a fost deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău.

„Astăzi, Șor și PSRM în cadrul Comisiei Juridice au votat un proiect care impune traducerea actelor emise de BP în limba rusă. Am fost unicul deputat din Comisie care a votat împotrivă. În timp ce noi luptăm prin acțiuni concrete împotriva lui Dodon, Șor, Usatîi, Platon, Plahotniuc, cineva aplică mecanismele de propagandă ridicole. Noi știm că Usatâi, Dodon, Șor, Plahotniuc, dar și aliații lor ,,pro-europeni” nu doresc ca Platforma DA să fie vocală. În acest context, trebuie să nu ai minte sau capacitate de a analiza lucrurile, să fii miop ca să crezi unii analiști/comentatori politici care spun că Platforma DA discută alianțe în Parlament. Platforma DA este unicul partid care a făcut demersuri ca anumite partide criminale să fie scoase în afara legii. Acest proces a început acum 1 an și continuă acum”, a scris ulterior deputatul într-o postare pe facebook.

Amintim că Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RM adoptatăd e socialiști, PDM și Partidul Șor a fost declarată neconstituțională de către CC.

Înalta Curte a stabilit că tratamentul preferențial al limbii ruse, în comparație cu celelalte limbi ale minorităților etnice, prin poziționarea ei la nivelul limbii de stat contravine Constituției.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: