image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Planul de 600 de mil. de euro al UE pentru RM: Unde vor ajunge banii; Progresul în dosarul furtului bancar, una din CONDIȚII

Planul de recuperare economică pentru Republica Moldova, în valoare de 600 de milioane de euro, anunțat de Comisia Europeană, este format din cinci piloni, dintre care cea mai mare sumă va fi reprezenta investiții în infrastructură.

Despre aceasta au anunțat astăzi președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Directorul general-adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere, Katarína Mathernová, în cadrul unei conferințe de presă la Chișinău.

Cea mai mare sumă, adică 230 de milioane de euro, va fi investiții în infrastructură. La acest pilon se includ măsuri conservarea râului Nistru și gestionarea mai bună a surselor de apă.
Alte 220 de mlioane de euro vor fi alocați pentru gestionarea corectă a banilor publici, iar 100 de milioane de euro sunt destinate pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, precum și pentru proiectele din comunități.
De asemenea, 25 de milioane de euro vor fi alocate pentru reformarea justiției, combaterea corupției și consolidarea capacităților instituțiilor statului, iar alte 25 de milioane de euro - pentru educație.

„Acest plan ne este oferit într-o moment de mare dificultate: avem criză economică, criză pandemic. O mare parte din agenții economici au fost afectați. Sunt mulți oameni care și-au pierdut locurile de muncă. Acest prorgam ne va ajuta să recuperăm economia mult mai repede. Suntem onorați că la moment RM e singura țară din Parteneriatul Estic care beneficiază de un asemenea program de recuperare economică. Aceste resurse se vor putea materializa dacă va exista efort serios din partea tuturor instituțiilor de stat”, a declarat președintele RM.

Maia Sandu a accentuat că printre condițiile impuse de Comisia Europeană pentru acest ajutor este progresul în dosarul furtului miliardului, reforma justiției și lupta împotriva corupției.

coco
coco
coco
coco

Noutăţile partenerilor

comentarii: