image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

O nouă scrisoare la Comisia de la Veneția: PG solicita opinia vizavi de obligarea procurorului general de a fi membru al CSS

Procuratura Generală a trimis o nouă scrisoare Comisiei de la Veneția în care solicită opinia instituției vizavi de legislația care obligă procurorul general să participe ca membru de drept în cadrul Consiliul Suprem de Securitate.

„Concomitent, Procuratura roagă Comisia de la Veneția să se pronunțe și sub aspectul inadmisibilității presiunilor politice în raport cu instituția, având în vedere argumentele care explică riscurile comportamentului politic neloial și impactul negativ ce-l comportă lipsa de colaborare onestă asupra separării puterilor în stat”, se arată într-un comunicat al PG.

Instituția mai precizează că își dorește „ca toate reformele, inclusiv mecanismul de evaluare, să se realizeze într-un cadru strict de legalitate, cu asigurarea principiului separării puterilor în stat”, astfel încât societatea să aibă încredere că toate măsurile întreprinse au obiective de bună-credință.

Amintim că, pe 24 august 2021, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în lectură finală o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură care prevăd evaluarea procurorului general.

Procuratura Generală și-a exprimat dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate și adoptate, deoarece acestea ar risca să producă „efecte care aduc grave atingeri principiilor constituționale privind independența Procuraturii și separația puterilor în stat, subminând independența procurorilor în avantajul factorului politic”.

Modificările vizate au fost contestate la Comisia de la Veneția.

comentarii: