image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Dodon sfidează Curtea Constituțională: A promulgat legea privind trecerea SIS sub Parlament; „O încălcare brutală”

Deși Curtea Constituțională a SUSPENDAT legea prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost trecut din subordinea șefului în statului în cea a Parlamentului, președintele în exercițiu Igor Dodon a promulgat-o astăzi. Informația a fost confirmată pentru Jurnal.md de Carmena Sterpu, purtătoarea de cuvânt a președintelui în exercițiu Igor Dodon.

„Curtea Constituțională a dispus suspendarea acțiunii Legii nr. 218 din 3 decembrie 2020, prin care Parlamentul a exclus din competența Președintelui RM posibilitatea de a coordona activitatea Serviciului de Informații și Securitate și de a numi conducerea Serviciului și stabilește că activitatea Serviciului este supusă controlului parlamentar”, a decis ieri Curtea Constituțională.

Expertul constituțional Nicolae Osmochescu, fost judecător al Curții Constituționale, afirmă că promulgarea legii în situația în care aceasta a fost suspendată de CC este o sfidare „brutală” a Constituției.

„Nu poate să fie așa ceva. Înseamnă că e o încălcare directă a Constituției RM și a hotărârii Curții Constituționale care a decis suspendarea până la examinarea în fond a acestei legi. Consider că e o încălcare brutală a Constituției, cât și a CC, și o demonstrare clară de nerespect față de una din instituțiile fundamentale ale statului care este CC”, a declarat Nicolae Osmochescu, pentru Jurnal.md.

Amintim că Legea prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din coordonarea Președintelui Republicii Moldova a fost suspendată ieri de către Curtea Constituțională. Asta după ce deputații socialiștii împreună cu cei din Partidul Șor au votat săptămâna trecută, în două lecturi, proiectul de lege fără a fi examinat, doar în baza propunerii Comisiei juridice, numiri și imunități.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: