image
Sursa foto: parlament.md

„Decizia CC, rezultat al presiunilor asupra judecătorilor”; Ce i-a mai spus Batrâncea Președintelui Comisiei de la Veneția

Președintele Delegației Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), Vlad Batrâncea, s-a întâlnit cu Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio.

Potrivit unui comunicat emis de serviciul de presă al Parlamentului, Vlad Batrâncea și-a expus opiniile în cadrul întâlnirii privind ultimul aviz al Curții Constituționale (CC), că ar fi fost „rezultatul presiunilor politice asupra judecătorilor Curții Constituționale”.

Vlad Batrâncea a mai declarat în cadrul întâlnirii că avizul CC privind posibilitatea dizolvării Parlamentului contravine jurisprudenței Curții, precum și recomandărilor Comisiei de la Veneția din anul 2019. Potrivit lui, implicarea Curții Constituționale „în jocurile politice, interpretarea voluntaristă a Constituției pun în pericol statul de drept, ordinea constituțională și principiile continuității puterii”.

Deputatul a subliniat că Parlamentul pledează pentru un dialog instituțional transparent și corect, de pe poziții egale. În opinia sa, Președintele Republicii Moldova a mimat dialogul și a aprobat decizii unilaterale egoiste.

Președintele Comisiei de la Veneția a remarcat, potrivit sursei citate, că din partea structurilor Consiliului Europei vor fi îndreptate eforturi către actorii politici de la Chișinău, atât către Președinție cat și către Parlament, să conștientizeze răspunderea pentru criză și să găsească soluții prin dialog și consens.

Amintim că la 15 aprilie CC a constatat că sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului de legislatura a XX-a și, respectiv, declanșarea alegerilor anticipate. Potrivit deciziei CC cauza pentru dizolvarea Parlamentului este imposibilitatea formării Guvernului.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a menționat că în curând va semna decretul pentru dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor anticipate.

Pe durata stării de urgență însă Parlamentul nu poate fi dizolvat. Anterior, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au sesizat CC cu privire la legalitatea instituirii stării de urgență

Luni, 19 aprilie, Partidul Socialiștilor a solicitat demisia Maiei Sandu din funcția de președinte și alegeri prezidențiale anticipate. Socialiştii o acuză pe Sandu că ar fi influenţat decizia Curţii Constituţionale și că această hotărâre „este o lovitură de stat cu scopul de a instaura un regim de guvernare externă în RM”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: