image
Sursa foto: Igor Dodon // Facebook

Reniță: Dodon să se ducă la Moscova pe 24 iunie cu cei 2000 de militari din fosta Armată a 14-a

La parada militară de la Moscova, planificată pentru 24 iunie, președintele Igor Dodon a dispus să fie însoțit de 75 de militari din Garda de Onoare. Deputatul Iurie Reniță îi propune lui Igor Dodon să meragă la Moscova cu cei 2000 de militari din fosta Armată a 14-a din Transnistria pe care să-i lase acolo.

Președintele Igor Dodon urmează să meargă la evenimentele dedicate „Zilei Victoriei” în Federația Rusă, care vor avea loc pe 24 iunie. Vizita va fi întreprinsă ca urmare a unei invitații a omologului său rus, Vladimir Putin.

La parada militară de la Moscova, planificată pentru 24 iunie, președintele Igor Dodon a dispus să fie însoțit de 75 de militari din Garda de Onoare, subunitate de elită a Armatei Naţionale a anunțat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării, Ala Diaconu.

Deputatul Iurie Reniță a declarat pentru jurnal.md că acest gest este o provocație politică care compromite Armata Națională.

„Eu i-aș propune tovarășului Dodon să ia 2000 de militari din Transnistria din fosta Armată a 14-a și să-i ducă pe toți acolo. Și să apară ca dintr-o țară foarte impunătoare dar înapoi evident să numai vină cu ei. Asta ar fi formula logică, corectă și ar fi un gest demn de un șef de stat care scapă de o armată de ocupație străină.

Prezența militarilor noștri la Moscova sfidează bunul simț în sensul în care se știe foarte bine ce s-a întâmplat din punct de vedere istoric, când părinții, frații, buneii au luptat unii împotriva altora. Mă refer, doi frați sau vecini, unul era în Armata Română, altu în Armata Sovietică sau unii au fost care până în 1944 au fost în Armata Română și pe urmă în Armata Sovietică.

Un președinte absolut iresponsabil care merge la Moscova ca la o petrecere, ca la el acasă, asta e partea dureroasă și tragică a evenimentelor și mai ia și un contingent atât de numeros, 75 de militari este incredibil.

Este o slugă docilă a Moscovei care execută și compromite și Armata Națională. Nu vreau să mă laud dar la edificarea Armatei Naționale am contribuit și eu prin proiecte, programe când eram ambasador și la Nato și la ameriicani m-am străduit ca și obligațiune să obțin proiecte de milioane de euro care au mers pentru instruirea susținerea armatei Naționale și astăzi ca să o văd la Moscova cocoșați acolo, cât e de măreață Rusia și fosta URSS e foarte dureros. O armată crescută pe bani europeni și americani să meargă la Moscova, Dodon este un adevărat trădător de neam și de țară”, punctează Iurie Reniță.

Noutăţile partenerilor

comentarii: