image
Sursa foto: Jurnal.md

Deputații din Platforma DA solicită organizarea unei ședințe a Parlamentului la care să fie audiat premierul Ion Chicu

Deputații fracțiunii Platforma DA cer convocarea Biroului Permanent al Parlamentului pentru a cere organizarea unei ședințe a Parlamentului la care să fie audiat premierul Ion Chicu. Deputații menționează că tot mai mulți cetățeni care i-au ales pe lista națională, cât și din partea circumscripțiilor uninominale le cer ajutorul, dar în situația actuală Parlamentul este exclus de la luarea deciziilor. Ei cer restabilirea controlului parlamentar asupra situației din RM.

„Acțiunile de prevenire a calamităților de sănătate publică vor solicita un volum extraordinar de resurse bugetare, în care fiecare leu va trebui să fie cheltuit rațional. În acest scop controlul parlamentar trebuie să fie restabilit imediat, pentru ca măsurile sanitare cu caracter epidemiologic, instituțiile spitalicești, aplicarea deciziilor Comisiei pentru situații excepționale să nu fie afectate de abuzuri, risipă sau intenții rele.(…)

Considerăm că Parlamentul RM are obligația de a adopta cât mai curând rectificări semnificative la legea bugetului, renunțând la cheltuieli mai puțin importante, finanțând doar strictul necesar în sectorul public la achitarea salariilor și pensiilor, dar autorizând în schimb resurse bugetare pentru majorarea salariilor pentru medici și personalul medical aferent, pentru politici de susținere a pierderilor suferite de cetățeni și mediul de afaceri. Este necesar ca Guvernul să anunțe alocarea unor fonduri urgente de criză, pentru a compensa pierderile mediului de afaceri, pierderi, care vor crește rapid în scurt timp”, se spune în demersul deputaților.

Aceștia observă că competențele Comisiei pentru Situații Excepționale sunt vagi și interpretabile. Nu este clar cum sunt separate atribuțiile acestei autorități cu statut excepțional de competențele guvernului. Totodată nu au fost delimitate atribuțiile Comisiei și Guvernului în această situație de urgență de competențele autorităților publice locale, generând astfel diverse interpretări în procesul stării epidemiologice generale. „Observăm că Comisia prin deciziile sale substituie Legislativul, chiar dacă acest lucru nu este prevăzut în niciun act normativ”, se mai spune în comunicat.

Astfel, deputații au solicitat convocarea ședinței Biroului Permanent al Parlamentului, pentru a cere stabilirea unei ședințe a Parlamentului la care să fie audiat premierul. Acesta ar urma să se expună referitor la planul de acțiuni care ar avea drept scop salvarea economiei de la o eventuală criză, cât și la capitolul aprovizionării cu echipament de protecție și teste pentru Covid19.

Totodată, deputații vor să propună reluarea activităților ordinare ale legislativului măcar la nivelul comisiilor permanente. Aceștia menționează că pentru convocarea ședinței Biroului Permanent au nevoie încă de două semnături.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: