Breaking News

image
Sursa foto: MSMPS

Medicul care readuce zâmbetul pe chipul copiilor cu Covid: „Au fost momente când simțeam că inima îmi sare din piept”

Tatiana Știrbu este medicului infecționist de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Infecțioase pentru Copii, care timp de mai multe luni, alături de alți angajați medicali, a readus zâmbetul pe chipul copiilor infectați cu Covid. Potrivit medicului, fiecare viață salvată reprezintă o mică victorie care îi dă forțe să vină la muncă dimineața și să-i ajute pe micii pacienți să revină sănătoși în familiile lor.

Tatiana Știrbu spune că pandemia i-a schimbat nu doar orarul, dar și structura zilei de muncă, potrivit unui reportaj difuzat în Buletinul informativ al Ministerului Sănătății. În ultimele șase luni, doctorul a tratat de COVID-19 nu doar copii, dar și pe unii părinți ai acestora, bunici sau rudele lor.

MSMPSMSMPS

„Dacă înainte de apariția virusului aveam parte de diversitate privind diagnosticul, acum este unul, dar avem parte de diversitate de pacienți. Dacă la început eram un spital exclusiv pentru copii, noi nu ne ocupam de tratamentul adulților, acum vindecăm familii, nu le separăm”, menționează medicul.  

Tatiana Știrbu nu credea că acest virus va aduce atâta nenorocire într-un timp atât de scurt. În fiecare zi este nevoită să facă față mai multor provocări, însă cel mai dificil îi este să-i privească pe copii infectați cu SARS-CoV-2 de numai o lună.

MSMPSMSMPS

„Ne confruntăm cu o patologie pe care nu o cunoșteam și zilnic trebuie să învățăm aspectele virusului. Au fost momente când noi, medicii, trebuia să spunem unui copil că mama, care se afla la tratament în alt spital, nu mai este în viață. Au fost momente când starea copilului a început să se agraveze și simțeam că inima începea să-mi bată atât de tare încât aveam impresia că îmi va sări din piept. Atunci, încercam să gândesc clar și logic. Da, au fost perioade și situații diferite și destul de complicate”, povestește dna doctor.

MSMPSMSMPS

Specialista este convinsă că virusul lasă urme adânci nu doar în sănătatea fizică, dar și cea mintală. „Încă va trebui să lucrăm cu acești copii pe parcurs, deoarece nu cred că va trece neobservată aceeași carantină, aceeași staționare în casă. Probabil că în viitor vom avea de-a face cu foarte multă depresie,  stări de tristețe, de neputință și cred că specialiștii care se ocupă de sufletul și mintea noastră, vor avea mult de muncit”, punctează medicul infecționist.

Pentru Tatiana Știrbu, să fii în prima linie de luptă cu virusul este o provocare, dar și o încercare. Cel mai mult îi plac zilele în care copii vindecați de COVID-19 se întorc acasă.

MSMPSMSMPS

„Pentru noi este o victorie, mică, dar care ne face să venim la muncă a doua zi dimineața. Reprezintă acel stimul care ne face să luptăm în continuare cu boala. Vorbim foarte atent cu părinții, ne asigurăm că au înțeles corect, le explicăm care pot fi semnele de pericol și în ce cazuri trebuie să apeleze la medicul de familie sau medicul pediatru. Astfel, ne  asigurăm că am făcut tot ce am putut. Dacă au nevoie de ajutorul nostru post-externare, suntem mereu alături de ei”, afirmă doctorul.

Citeşte mai mult despre

comentarii: