„Conform datelor oficiale ale CEC, dorința a sutelor de moldoveni înregistrați conform regulamentului a fost abuziv ignorată. Cetățenii moldoveni din statele Colorado, Florida, Ohio, Texas din SUA și British Columbia, Alberta din Canada, deși s-au înregistrat masiv în prealabil pentru a li se permite să voteze în acele regiuni, au fost lipsiți de acest drept constituțional în cel mai cinic mod”, se arată în textul petiției.

Astfel, Guvernului de la Chișinău i se cere deschiderea secțiilor de votare în următoarele orașe din circumscriptia nr 51: în Denver, Calgary, Orlando, Dallas, Vancouver și Cincinnati.

De precizat că, încă din primăvara anului trecut, numai pentru deschiderea unei secții de vot în Calgary, concetățenii noștri au înaintat CEC-ului aproape 400 de semnături. Și asta pentru că toate cele trei secții de vot deschise în Canada sunt concetrate în estul țării.

Solicitarea însă le-a fost ignorată, astfel moldovenii din vestul Canadei vor fi nevoiți să parcurgă distanțe enorme pentru a putea vota.

„În Canada sunt trei secții de votare, toate trei sunt concentrate în estul acesteia: Ottawa, Montreal și Toronto. Calgary este situat la patru mii de km de Ottawa, cea mai apropiată secție de noi este la 1100 km, în Seattle (așa a fost la alegerile precedente), acum este secție la Spokane: 7-8 ore de condus (685 de km). Am expediat solicitarea noastră în Moldova la CEC unde se implora ca Republica Moldova să ofere o secție de vot mai aproape de noi, celor din vestul Canadei. Calgary era orașul ales pentru secție, dar în final am primit refuz”, afirmă Lilia Sturza, una dintre moldovencele care a colectat semnături în acest sens.

„Suntem indignați la maxim, nu putem numi asta echitate. Nu avem cuvinte, e o mizerie totală ce se face în Moldova, discriminare, injustiție, neechitate, bătaie de joc”, a adăugat Lilia Sturza.

Precizăm că, la alegerile din 24 februarie, în diasporă vor fi deschise 125 de secții de votare. Dintre acestea, 12 - în SUA, iar trei - în Canada.