Suma - care a trecut prin Google Netherlands Holdings BV - este cu aproximativ patru miliarde de euro mai mare decât în 2016, se arată în aceste documente transmise la 21 decembrie.

„Plătim toate taxele pe care le datorăm şi ne conformăm regulilor fiscale ale tuturor ţărilor în care operăm în lume. Google, la fel ca alte societăţi multinaţionale, se achită de esenţialul impozitelor sale pe profit în ţara sa de origine, iar noi am plătit un impozit efectiv mondial de 26% în cursul ultimilor zece ani”, declară Google într-un comunicat.

Filiala din Olanda este folosită în vederea transferării profitului provenind din redevenţe, generate în afara Statelor Unite, către Google Ireland Holdings, o filială cu sediul în insulele Bermude, unde întreprinderile nu plătesc impozit pe profit.

Această strategie fiscală - cunoscută drept ”dublu sandviş irlandez, olandez” - este legală şi permite Google să evite să plătească impozite în Statele Unite sau Europa pe aceste profituri, care reprezintă esenţialul a ceea ce câştigă în străinătate gigantul în domeniul tehnologic.

Însă, la presiunile Uniunii Europene (UE) şi Statelor Unite, Irlanda a decis în 2014 să pună capăt acestui aranjament, ceea ce va pune capăt avantajelor fiscale ale Google în 2020, scrie News.ro.

Google Netherlands Holdings BV a plătit 3,4 miliarde de euro impozit în Olanda în 2017, aferent unui profit brut de 13,6 miliarde, mai arată documentele de la Camera de Comerţ.