image
Sursa foto: aljazeera.com

Vot controversat în Parlament: Polițiști din RM vor fi instruiți în Turcia: „Îi vor învăța cum să folosească mașinile TOMA?”

Ratificarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Turcia în domeniul formării și instruirii personalului din organele de drept a fost votată astăzi de Parlament în ambele lecturi, stârnind critici din partea deputaților din opoziție.

Acordul a fost semnat în cadrul vizitei președintelui Igor Dodon în Turcia pe 30 decembrie 2019, de către ministrul de Interne, Pavel Voicu.

Potrivit proiectului, „Acordul vine să consolideze tradiționala cooperare dintre Guvernele celor două state”.

„Scopul final al Acordului este desfășurarea activităților în domeniul formării și instruirii personalului din organele de drept prin: vizite la unități, sedii și instituții; formare și instruire reciprocă în școlile, academiile, centrele de instruire; informare, experiență și cooperare tehnologică; cursuri, schimb de experiență”, se spune în documentul votat de Parlament.

Nu este clar pe ce durată va funcționa acest Acord, care a fost încheiat pe un an de zile, dar cu „prelungirea automată pentru perioade consecutive de un an”.

Proiectul, prezentat de secretarul de stat al Ministerului de Interne, Ianuș Erhan, a stârnit critici din partea opoziției, care l-a bombardat cu întrebări.

Dumitru Marian, PAS: „Despre ce fel de organe de drept este vorba? Pentru că noi vorbim despre Turcia și cu toții știm cazul profesorilor turci, care au fost răpiți pe teritoriul RM, vânduți, și vreau să întreb despre ce fel de colaborare poate fi cu organele de drept din Turcia? Despre ce structuri este vorba?”

Ianuș Erhan: „Principalul beneficiar este MAI: Poliția, Poliția de Frontieră, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență etc. Totodată, acest Acord este deschis pentru toate organele de aplicare a legii: CNA, PG, alte subdiviziuni care au competențe. Experiența Turciei este foarte binevenită pentru noi.”

Sergiu Litvinenco, PAS: „Formarea și instruirea personalului includ și instruirea poliției de a folosi mașinile TOMA, donate de Erdogan anterior?”

Ianuș Erhan: „Va fi elaborat un plan de instruire comun, coordonat în prealabil între părți.”

Igor Grosu, PAS: „Sper că acest plan să ajungă și ajungă și la noi în comisia parlamentară, să vedem de ce instuiri vor beneficia polițiștii noștri. Noi nu negăm experiența pe care o are Turcia. Delicatețea situației este că noi avem un dosar nerezolvat cu această țară, profesorii turci. E un subiect foarte sensibil. Noi le „livrăm” profesori, iar ei ne instruiesc polițiștii.”

Dinu Plângău, Platforma DA: „În spiritul colaborării cu statul turc, cel puțin v-ați interesat ce fac acei profesori, cum o duc, ați depus un minim efort să-i aducem acasă?”

Ianuș Erhan: „Nu are relevanță cu subiectul și nu sunt eu cel indicat să mă expun.”

Chiril Moțpan, Platforma DA: „Organele de drept din RM sigur că au nevoie de schimb de experiență, însă MAI are o structură foarte bine pregătită, care ar putea fi exemplu și pentru ale state. În această perioadă dificilă între RM și Turcia, de ce ați ales anume Turcia? De ce nu Italia, Franța, care au oferit servicii de acest gen anterior? În ultima perioadă cam multe proiecte, acorduri, cu Turcia. Nu ar fi o problemă dacă acolo ar fi democrație. Cui aparține ideea de a încheia acest acord?”

Ianuș Erhan: „Cu Italia, Franța, avem colaborare foarte bună, în special în instruirea carabinierilor. Prin Acordul cu Turcia extindem posibilitățile. Dacă ne întoarcem la istoricul acestui acord - la întâlnirea din 2017 a dlui Jizdan cu omologul său din Turcia s-a convenit semnarea acestui acord.”

Maria Ciobanu, deputat Platforma DA: „Unde se află totuși cele două mașini TOMA pe care le-a adus Erdogan în RM? După cadoul pe care ni l-a făcut ne-am dat seama imediat ce regim este în Turcia. Vreau să vă spun că Platforma DA nu va vota acest proiect, atât timp cât profesorii care au învățat odraselele oficialilor moldoveni se află în temnițele din Turcia, iar pe dvs vă lasă rece acest lucru.”

În ciuda criticilor deputaților Platformei DA și PAS, ratificarea acordului a fost votată în ambele lecturi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: