image
Sursa foto: AFP

Explozie în portul Beirut: Acuzată, mişcarea Hezbollah ripostează în justiţie

Hezbollah-ul libanez a anunţat vineri că a lansat urmărirea judiciară împotriva unui fost deputat şi a unui partid politic care au acuzat puternica mişcare şiită că este responsabilă de explozia devastatoare de acum patru luni din portul Beirut, informează AFP.

Explozia din 4 august, cauzată conform autorităţilor de stocarea fără măsuri de precauţie a unor mari cantităţi de nitrat de amoniu, s-a soldat cu peste 200 de morţi şi cel puţin 6.500 de răniţi, distrugând cartiere întregi ale capitalei libaneze.

De această dramă o bună parte a opiniei publice a acuzat liderii şi oamenii politici, aproape neschimbaţi vreme de decenii şi acuzaţi de corupţie şi incompetenţă. Înalţi responsabili fuseseră avertizaţi în legătură cu pericolul pe care îl reprezenta prezenţa de nitrat de amoniu, însă nu au luat nicio măsură.

O anchetă locală asupra catastrofei nu a dus până acum nicio concluzie în ceea ce priveşte responsabilităţile.

Cu toate acestea, pe reţelele sociale şi în mass-media au fost exprimate acuzaţii privind responsabilitatea Hezbollah, mişcare foarte importantă în politica libaneză, acuzată că are un control considerabil asupra portului sau că a folosit o parte din nitratul de amoniu stocat.

„Acuzaţiile contra Hezbollah privind explozia din port sunt false şi constituie o veritabilă nedreptate", a afirmat Ibrahim al-Moussawi, un deputat al mişcării. Potrivit lui, Hezbollah a declanşat urmărirea judiciară împotriva fostului deputat independent Fares Soueid şi a site-ului Forţelor Libaneze, un partid creştin. "Am mobilizat un grup de avocaţi pentru a-i urmări în justiţie pe toţi autorii de calomnii şi de false acuzaţii", a spus deputatul, citat de Agerpres.

Hezbollah, o mişcare armată apropiată de Iran, este considerată organizaţie teroristă de SUA.

Guvernul libanez a demisionat după explozia din port, însă continuă să gestioneze problemele curente, în aşteptarea formării unui nou executiv, într-o ţară grav afectată de cea mai mare criză economică şi socială a sa.

Noutăţile partenerilor

comentarii: