image
Sursa foto: Jurnal.md

Cele trei autocare cu moldoveni blocați pe teritoriul Franței au pornit spre RM; Chicu: „Au căzut în plasa unor afaceriști”

Cetățenii din cele trei autocare, blocate pe teritoriul Franței, în preajma or. Strasbourg, au pornit în această dimineața spre Republica Moldova. Autoritățile le-au permis șoferilor să aducă pasagerii până la Chișinău, nu doar până la vama, așa cum au convenit aceștia cu pasagerii.

Cei 240 de cetățeni, porniți în zorii zilei de sâmbătă la drum, au dormit două nopți în autocare, Printre pasageri sunt și femei cu copii. Purtătoarea de cuvânt a ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Anastasia Nani, ne-a informat că responsabilii de la minister în colaborare cu misiunile diplomatice și autoritățile statelor pe care urmează să le traverseze autocarele: Franța, Germania, Austria, România, le-au autorizat trecerea.

Anastasia Nani ne-a mai informat că a fost o situație ieșită din comun care i-a determinat pe responsabilii de la ministerul de Externe și de la Ambasada RM din Berlin să ia legătura în zi de duminică cu autoritățile din Germania, Franța și ulterior cu celelalte țări, ca să li se autorizeze trecerea. Inițial au discutat despre eventualitatea revenirii acasă cu o rută de zbor charter, dar până la urmă s-a convenit să revină cu cele trei autocare pentru care cetățenii au plătit deja biletele.

Solicitați de Jurnal.md, pasagerii din cele trei autocare ne-au informat că sunt și vor fi însoțiți pe parcursul drumului de poliția fiecărui stat în parte, măsuri întreprinse din cauza restricțiilor legate de răspândirea infecției de coronavirus.

Călătorii ne-au informat că au achitat biletele companiei „Transerictur” SRL. Din start au fost informați că vor fi aduși până la vama Albița, de unde fiecare urmau să găsească soluții cum să ajungă acasă. Amintim că transportul terestru de pasageri este interzis pe teritoriul RM pe perioada stării de urgență și cetățenii moldoveni pot reveni acasă doar cu rute de zbor charter coordonate de misiunile diplomatice și autorizate de Comisia pentru Situații Excepționale.

La întrebarea, ce riscă aceștia pentru transportul neautorizat al pasagerilor, Anastasia Nani, ne-a informat că acest lucru ține de competența organelor de drept care vor investiga cazul după ce autocarele vor ajunge la destinație.

Premierul Ion Chicu a declarat azi în legătură cu acest caz că oamenii „au căzut pradă în plasa unor afaceriști din domeniul transportului”.

„Au cumpărat bilete de la firme de turism care nu sunt din RM și au nimerit în situații foarte dificile. Autoritățile germane nu le-au permis să traverseze țara, pentru că nu aveau permisiune de la celelalte țări pe care urmau să le traverseze. Este regretabil că cetățenii noștri au căzut în această capcană. Diplomații noștri au întreprins toate măsurile ca să le creeze coridoare, să nu stea la hotar”.

El a mai menționat că una din problemele cu care se confruntă unii dintre pasageri e că le-a expirat termenul de 90 de zile în care puteau să se afle în UE. „Le recomandăm cetățenilor să evite aceste rute terestre. Noi am majorat numărul de rute de zbor charter și prețul de zbor la avion e mai ieftin, toate problemele trebuie soluționate prin intermediul misiunilor diplomatice”, a mai spus premierul.

pasageripasageri

„Transerictur” SRL a emis ieri seara un comunicat în care afirma că ruta Paris – Vama Albița a fost organizată de o companie cehă: Katev Travel & Commercial SRO, care prestează servicii de transport auto inclusiv în Republica Moldova și care gestionează în parteneriat cu Transerictur SRL mai multe curse auto pe segmentul Moldova, Cehia, Franța.

În cazul celor 240 de pasageri blocați în Franța compania „Transerictur” i-ar fi oferit companiei cehe doar suportul „logistic, informațional și publicitar”. „Transerictur” SRL nu s-a lansat în acțiuni de încasare a careva sume bănești de la persoanele, care urmează să beneficieze de serviciile Katev Travel”, se mai spune în comunicatul acestei firme.

Amintim că „Transerictur” SRL și fondatorul acesteia, Eduard Begu, a mai figurat anterior în centrul unor scandaluri. La 30 martie, curent, 200 de cetățeni moldoveni au rămas blocați pe teritoriul aeroportului Charles de Gaulles din Paris după ce au apelat la serviciile acestei companii achitând câte 300 de euro pentru un bilet, iar cursa a fost anulată.

În august 2019, Eduard Begu a fost acuzat că ar fi stat în spatele incendierii mai multor autocare care aparțineau unei firme concurente. Reprezentanții „Transerictur” susțineau că dosarele privind incendierea autocarelor au fost fabricate.

Potrivit Bizzer.md, „Transerictur”SRL a fost înregistrată pe 23 iunie 2010. Begu Eduard și Irina Svetenco-Podrea sunt fondatorii companiei , ambii deținând câte o cotă parte de 50% . Irina Svetenco-Podrea este figurează și în calitate de conducător al companiei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: