image
Sursa foto: jurnal.md

Seceta din acest an a redus dramatic recolta de struguri

Lipsa zăpezii și a precipitațiior din acest an a redus considerabil recolta de struguri. Viticultorii vorbesc despre o scădere de aproximativ 50 la sută. Chiar și în aceste condiții, prețurile de comercializare sunt foarte mici, se plâng unii dintre ei, care spun că nu vor reuși să-și acopere nici măcar cheltuielile.

„Deși vedem struguri frumoși, ei sunt ușori. Vorbim despre lipsa apei. Dacă în mediu ar fi trebuit să fie cam 11 tone la hectar, apoi anul acesta credem că vor fi vreo 14 - 15 tone la două hectare. Asta ar fi în jumătate. Lipsa ploii, apă nu este. Acest lucru a fost evident încă din luna februarie. Vița-de-vie nu avea umiditate”, spune Cristina Olărescu, viticultor din satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia.

Soiurile tehnice ajung la fabrica de vinuri, însă prețul oferit este prea mic.

Și struguri de masă s-au făcut puțini în acest an. Recolta a scăzut, la fel, la jumătate.

„Acum suntem pe o plantație de soi de masă Moldova. La fel este puțin din cauza lipsei de apă. După cum vedem avem strugurii mici, bobița foarte măruntă. În fiecare noapte încercăm să o udăm cu apă curată ca să fie plină și cu un aspect mai frumos. O să încercăm și anul acesta să o punem la frigider, dar dacă nu vom avea export, nu știm ce vom face”, mai spune viticultorul.

Din totalul de 18 hectare de plantație de viță-de-vie deținute de Cristina Olărescu, aproximativ opt hectare sunt cu struguri de masă, iar restul cu struguri destinați pentru vin.

Noutăţile partenerilor

comentarii: