image
Sursa foto: Jurnal TV

Baroni locali, bani și interese în nordul țării // Investigație Jurnal TV

Tentative de însușire de proprietăți, îmbogățiri ilicite prin intermediul creditelor neperformante din conturile băncilor devalizate și interese de cartel. Toate se întâmplă la nordul Moldovei. Cum se descurcă baronii locali care se perindă de la un partid la altul pentru a-și apăra interesele, ce urmăresc aceștia și cum le asigură lobby politicienilor corupți în campaniile electorale, aflați dintr-o investigație realizată în cadrul emisiunii „60 de minute cu Vasile Năstase” de la Jurnal TV.

Bani, interese şi aranjamente mari se fac nu doar la Chişinău, dar şi în provincie. Mai multe persoane spun că au ajuns victimele unor scheme de proporţii de deposedare de terenuri. Acestea declară că cel care ar trage sforile ar fi nimeni altul decât şeful Oficiului Teritorial Edineţ al Cancelariei de Stat, Boris Fedorişin. Una dintre plângeri vine de la un locuitor al oraşului care, în urma unei licitaţii, a luat în arendă de la administraţia locală un hectar de pământ pentru a-l prelucra. În scurt timp s-a pomenit însă cu surprize.

„Litigiul dat s-a început vreo trei ani în urmă, în jurul anului 2015, când am apelat cu o cerere privind modificarea contractului ca să-mi permită dreptul de subarendă, adică să pot să-mi prelucrez pământul sub alt statut juridic, să pot să închei contracte cu diferite societăţi comerciale pentru prelucrarea terenului dat. Dar mi s-a refuzat. După aceea s-au început mai multe cereri, mai multe plângeri şi s-a început o persecutare în privinţa mea privind terenul dat. Adică s-au emis careva acte ilegale, acte de constatare care sunt ilegale. Nu ştiu pe ce au fost bazate acestea - privind că nu prelucrez terenul dat. Actul acesta au fost întocmit de către domnul Vadim Caraulan, inginerul cadastral, şi domnul Dumitru Gladiniuc care este juristul primăriei. În baza acestui act s-a emis o decizie de la primărie privind rezilierea contractului, o decizie ilegală. Eu consider că aici Consiliul Primăriei a fost dus în eroare. Şi de atunci s-au început toate probleme juridice privind terenul dat. S-a început pur şi simplu o schemă juridică de deposedare de teren, cum aşa se procedează prin toată ţara. În urma cărora eu am apelat la diferite instituţii de forţă, aşa ca Procuratura, CNA-ul şi Ministerul Afacerilor Interne, dar aproape toate cererile mele au fost soluţionate cu nimic”, spune Ruslan Mândru.

Bărbatul afirmă că s-a adresat în instanţa de judecată unde a obţinut câştig de cauză la Curtea de Apel.

Chiar dacă la această etapă şi-a recăpătat terenul, Ruslan Mândru spune că gruparea din spatele schemei de deposedare nu a renunţat la idee. Mai mult, el crede că viaţa sa este în pericol, pentru că s-a pomenit cu furtunul de la sistemul de frânare al maşinii tăiat și cu şuruburile de la roţi scoase.

„M-au sunat la telefon după aceea. Un prieten mi-a transmis că s-a încercat de a intenta un dosar penal pe numele meu. Deci, eu am fost preîntâmpinat că dacă o să merg împotriva lor, o să fie careva măsuri aplicate asupra mea din partea instituţiilor de forţă, sau poate să se întâmple chiar ceea ce s-a întâmplat nu demult cu domnul primar - un accident”, povestește Ruslan Mândru.

Interlocutorul Jurnal TV a mai spus că sunt mai multe persoane care au devenit ţinte ale schemelor de deposedare de terenuri, doar că acestora le este frică să vorbească public. Chiar şi aşa, Jurnal TV a reuşit să mai obţină o mărturie de la o familie de agricultori, care a acceptat să vorbească doar sub protecţia anonimatului. Cei doi soţi ar fi lucrat peste hotare şi cu banii agonisiţi au cumpărat 20 de hectare de pământ lângă oraşul Edineţ printr-o licitaţie organizată de consiliul raional. Peste puţin timp însă, licitaţia a fost anulată.

Soţia agricultorului, care este proprietara în acte a terenului, spune că îl suspectează pe Fedorișin că ar sta în spatele schemelor de preluare a pământului.

Pentru că s-au acumulat mai multe întrebări, echipa Jurnal TV a mers la Primăria din Edineţ, acolo de unde au pornit toate acţiunile procedurale de care s-ar fi folosit reprezentantul Cancelariei. Deoarece primar al oraşului Edineţ este Constantin Cojocaru din partea Partidului Democrat iar şansele ca Jurnal TV să obțină un interviu sunt mici, jurnaliștii s-au prezentat drept membri ai unui ONG de la Chişinău care colectează sesizări de la cetăţeni privind anumite cazuri de corupţie sau de depăşire a atribuţiilor de serviciu admise de angajaţii primăriilor. Jurnaliștii l-au informat pe primar despre plângerile celor doi cetăţeni din Edineţ care ar fi fost ţinta unor scheme de deposedare de terenuri şi au filmat discuţia cu camera acunsă.

Primarul orașului Edineț, Constantin Cojocaru, insistă că toate acţiunile sale au fost legale, iar persoanele care ar fi implicate în scheme au un trecut comun - au activat în organele de poliţie.

Atunci când a vorbit despre un partid care formează majoritatea în Consiliul municipal Edineţ, primarul Constantin Cojocaru s-a referit la Partidul Socialiştilor. De aici porneşte și periplul lui Boris Fedorişin. În martie 2016, acesta a fost numit de Guvernul Filip în funcţia de șef al oficiului teritorial Edineț al Cancelariei de Stat. Asta în timp era și preşedinte al organizaţiei teritoriale a PSRM din Edineţ, conducând fracţiunea socialiştilor din consiliul raional. După ce au apărut nedumeriri legate de colaborarea PD-PSRM, la rampă a ieșit secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Bătrîncea, care a declarat că Fedoroșin nu mai este membru PSRM de două luni.

Potrivit surselor Jurnal TV, Boris Fedorișin ar fi gata să plătească sume mari de bani pentru a obţine un mandat de deputat la viitoarele alegeri parlamentare. Încă de la numirea sa în funcţia de reprezentant al Guvernului în teritoriu, lui Fedorişin i s-ar fi promis că va avea un loc pe listele Partidului Democrat sau ale Partidului Socialiştilor. Fedorişin ar fi pregătit între 150 de mii şi 200 de mii de euro pentru a-şi cumăra fotoliul de deputat care i-ar asigura imunitate parlamentară. Acesta ar fi bătut şi palma cu ştabii Partidului Democrat, doar că suma ar fi crescut considerabil în urma unor reglări de conturi interne care-i vizau afacerile şi protejarea lor după alegeri. S-ar fi întâmplat cu aproximativ trei luni în urmă, moment în care Fedorişin a început să se apropie din nou de PSRM. Săptămânile trecute, acesta ar fi obţinut o nouă înţelegere - de data aceasta cu socialiştii pentru a candida pe listele PSRM. Dar şi aici ar fi picat planurile, după ce echipa noastră de filmare a fost observată la Edineţ şi după ce conducerea PSRM ar fi luat în calcul riscurile de imagine în cazul afilierii cu Fedorişin. De altfel, Jurnal TV l-a surprins pe acesta în timp ce vorbea cu secretarul Partidului Socialiştilor din Edineţ, dar în momentul în care jurnaliștii au vrut să se apropie de maşina sa, Fedorişin a plecat. Jurnal TV a mers apoi la biroul acestuia care se află în clădirea Consiliului Raional Edineţ, dar nu l-au găsit.

Sursele Jurnal TV din oraşul Edineţ au mai spus că influenţa lui Boris Fedorişin în regiune este condiţionată de faptul că acesta a activat în ultimii 30 de ani în cadrul Ministerului de Interne, unde a deţinut mai multe funcţii, printre care şi cea de comisar al raionului. Actualul comisar-şef al Inspectoratului de Poliţie Edineţ, Alexandru Rusu, ar fi ginerele lui Boris Fedorişin, iar şeful Serviciului Investigarea Fraudelor Economice din acelaşi inspectorat, Vitalie Banaru, i-ar fi un protejat, pe care îl prezintă drept "nepot". De altfel, Banaru şi Fedorişin ar fi chiar vecini, casele celor doi fiind amplasate una lângă alta. În apropiere vedem alte două imobile - e vorba de casa surorii lui Fedorişin, iar alături vila uneea dintre fiicele acestuia. Aceleaşi surse au arătat şi clădirea unei grădiniţe private din oraşul Edineţ care ar fi aparţinut unei fiice de-a lui Fedorisin, după care imobilul ar fi ajuns la alte persoane afiliate familiei. De asemnea, şi o farmacie din oraş ar fi aparţinut uneia dintre fiicele lui Boris Fedorişin, iar acesta la rândul său ar mai deţine şi câteva apartamente la Chişinău. Dar cel mai interesnt abia urmează.

Potrivit surselor Jurnal TV, Boris Fedorișin ar fi fost implicat şi în fraudarea sistemului bancar din Republica Moldova prin accesarea unor credite neperformante la Banca Socială și Eximbank. Prin firme controlate direct sau prin interpuşi, precum Grinvitas, Grinvitas Nord sau Agroimpuls, acesta ar fi luat sau garantat credite în valoare totală de aproximativ trei milioane de euro pe care nu le-a rambursat. În prezent ar fi în derulare etapa de legalizare a banilor sustrași din bănci în cadrul procedurilor de insolvabilitate ale companiilor care au luat împrumuturile. Potrivit acelorași surse, bunurile care au fost gajate pentru credite sunt scoase la licitație și vândute la preț diminuat unor persoane considerate cumpărători de bună credință, dar care fac parte din același grup. Informațiile par să se adeverească dacă examinăm mai multe decizii publicate pe site-urile instanțelor de judecată din Moldova. Banca Socială și Eximbank au intentat numeroase procese împotriva lui Fedorișin, a unor rude de ale sale și împotriva mai multor companii pe care le-ar controla apropiaţii săi.

De exemplu într-o decizie a Curții Supreme din 11 ianuarie 2017 sunt enumerate credite de peste 30 de milioane de lei care nu au fost întoarse Băncii Sociale. Într-o altă decizie de la Curtea de Apel Bălți din 12 ianuarie 2016 se vorbește despre datorii de 13 milioane de lei și 300 de mii de euro față de Banca Socială și alte 10 milioane de lei și 138 de mii de euro față de Eximbank. Potrivit surselor Jurnal TV, banii din credite au fost trimiși în zone offshore către companiile Virolahti LP și Southfield Enterprises LP, două firme înregistrate pe aceeași adresă din Scoția. Cel puțin una dintre ele a fost fondată de fiduciari de la CIE Europe, care figurează și în actele a numeroase firme implicate în schema jafului bancar de la BEM, Banca Socială și Unibank.

Este de menționat faptul că, oficial, numele Fedorișin figurează doar în actele SRL-ului Grinvitas Nord. Este vorba despre Fedorișina Tatiana, soția funcționarului de la Edineț și una dintre fondatorii acestei firme. Însă nici femeia, nici soțul său nu indică în declarațiile de avere această firmă, cum nu indică nici alte companii, nici mașini şi nici imobile.

Jurnal TV l-a sunat pe Boris Fedorișin, dar acesta a spus că nu poate răspunde la întrebări din motive de sănătate. A doua zi jurnaliștii au revenit cu un apel. De data aceasta, funcţionarul a negat orice legătură cu schemele de deposedare de terenuri, dar şi cu firmele care au accesat credite neperformante.

Jurnaliștii l-au sunat și pe juristul primăriei Edineţ, Dumitru Gladiniuc, dar acesta n-a răspuns la telefon. Jurnal TV nu a reuşit să obţină o reacţie nici de la purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari. Acesta nu răspunde la apelurile Jurnal TV de câteva zile. Iar ofițerul de presă al Partidului Socialiștilor, Irina Astahova, a pus receptorul atunci când şi-a dat seama că este sunată de pe numărul de telefon al redacţiei Jurnal TV.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: