image
Sursa foto: astanatimes.com

Vladimir Socor: Statutul special pentru Transnistria permite Rusiei să-și mențină trupele la infinit pe teritoriul RM

Statutul special pentru Transnistria permite Rusiei să-și mențină la infinit trupele pe teritoriul Republicii Moldova, consideră analistul occidental Vladimir Socor.

În opinia expertului politic, după 28 ani de la semnarea Acordului moldo-rus din 1992 de încetare a focului la Nistru, Republica Moldova a ajuns într-o situație mult mai proastă în comparație cu Georgia sau cu Ucraina, țări care se confruntă cu probleme asemănătoare.

„Republica Moldova este singurul caz în care guvernul legitim, constituțional și autoritățile separatiste sunt recunoscute ca părți egale în negocieri. Ucraina și Georgia nu au acceptat acest lucru niciodată. Republica Moldova a acceptat acest lucru încă de la începutul-mijlocul anilor ’90, deci de cel puțin 25 de ani, din cauza slăbiciunii și incompetenței guvernărilor de la Chișinău. (...) Numai în cazul Republicii Moldova, Rusia, parte la conflict, inițiatoarea conflictului, agresoarea conflictului este recunoscută, chipurile, ca mediator. Nici Georgia, nici Ucraina nu au acceptat așa ceva. Numai în cazul Republicii Moldova se acceptă prezența trupelor rusești, zise de pacificare, nu și a celor care păzesc munițiile de la Cobasna, dar a trupelor zise de pacificare. În realitate, toate trupele rusești din Transnistria, inclusiv cele care păzesc munițiile de la Cobasna, fac serviciul de trupe de pacificare pe rând, prin rotație”, a declarat Socor la Europa Liberă.

Potrivit lui Vladimir Socor, întrevederile pe care ei le-au avut până acum Igor Dodon și Vadim Krasnoselski n-au condus la absolut niciun rezultat bun pentru Republica Moldova și n-au făcut decât să justifice existența lui Krasnoselski în postura de lider al Transnistriei.

„Dodon a făcut o mare greșeală referindu-se la Krasnoselski drept lider al Transnistriei. Iarăși, nici Kievul, nici Tbilisi nu comit asemenea greșeli, dar în cazul de față, acum, în preajma alegerilor, desigur că dl Dodon ar dori ca dl Krasnoselski să-l ajute pe dl Dodon, să trimită alegători din Transnistria să voteze în alegerile prezidențiale și în alegerile parlamentare anticipate, se presupune că pentru dl Dodon și pentru Partidul Socialiștilor. Acest aranjament a fost inaugurat de dl Plahotniuc prin înțelegerile sale personale cu Victor Gușan, care în alegerile prezidențiale din noiembrie 2016 și parlamentare din februarie 2019 au trimis un număr crescând de alegători din Transnistria să voteze în alegerile din Republica Moldova”, a adăugat Vladimir Socor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: